Tineri din opt ţări învaţă la Bistriţa tehnici tradiţionale de restaurare a cojoacelor

Autor: George Traicu
Publicat: 28-07-2020 21:22

Voluntari din Anglia, Italia, Spania, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Mexic, Honduras şi România participa, timp de două săptămâni, la o tabără internaţională de conservare şi restaurare a cojoacelor care fac parte din costumul tradiţional românesc, organizată la Bistriţa, informează Agerpres.

Voluntarii sunt studenţi la diferite universităţi din Europa.

Deschiderea taberei a avut loc luni, 20 iulie, la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

În primele trei zile, participanţii au reuşit să intevină pe 10 obiecte de patrimoniu, sub supravegherea specialiştilor restauratori, folosind tehnici de conservare curativă a pieselor pe interior.

De coordonarea voluntarilor se ocupă Anamaria Nicolae, de la Muzeul Astra din Sibiu, restaurator expert piele-blană.

„La muzeul din Bistrița, facem partea de curățare chimică a interiorului și exteriorului acestor piese. Folosim substanțe cu care îndepărtăm murdăria în exces și ajutăm partea estetică a cojocului să iasă în evidență”, a declarat Anamaria pentru Timponline.ro.

În cadrul taberei, tinerii vor desfăşura şi activităţi educative pentru a se familiariza cu tradiţiile locului.

Activităţile sunt organizate de muzeul bistriţean, în colaborare cu Asociaţia culturală „Patrimoniu pentru viitor” şi Asociaţia „European Heritage Volunteers”, cu participarea a doi experţi în conservare şi restaurare de la Muzeul „Astra” din Sibiu.

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud deţine o colecţie de 155 de sumane, cojoace şi pieptare – piese de patrimoniu provenite din toate zonele judeţului, care au făcut obiectul unei expoziţii în iarna anului trecut, cea mai veche datând din anul 1890.