Asociația SAMAS lansează o petiție online pentru ca în fiecare maternitate să existe un consilier în alăptare dedicat

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 29-07-2020 17:11

Asociația SAMAS lansează o petiție online pentru ca în fiecare maternitate să existe un consilier în alăptare dedicat, care să ofere sprijin pentru mame în alăptare și menținerea lactației, anunță MEDIAFAX.

Demersul este inițiat în cadrul campaniei „Alăptează, totul va fi bine!”, desfășurată cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării (1-7 august) și are la bază rezultatele primului studiu socio-antropologic despre alăptare din România.

Citește și: Să râdem cu Ludovic Orban! Cum s-a contrazis premierul: Nu se închide nimic! După ora 23:00, anumite activități vor fi închise

Studiul, realizat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, relevă că foarte multe mame renunță la alăptarea exclusivă încă din maternitate, deoarece nu au suficient sprijin în inițierea alăptării și în atașarea copilului la sân.

„Alte motive considerate bariere în alăptarea exclusivă care le determină pe mame să renunțe la alăptare sunt lipsa infrastructurii baby-friendly, astfel încât mama nu poate sta cu bebelușul în salon, numărul mic de cadre medicale pregătite și implicate în consilierea și sprijinirea mamelor în alăptare sau, în multe cazuri, chiar lipsa educației prenatale”, au spus reprezentanții SAMAS.

Marina Oțelea, director executiv al Asociației SAMAS, susține că un consilier în alăptare este extrem de important în inițierea și menținerea alăptării, pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor din România.

Citește și: Viorel Cataramă a luat decizia! Va candida la funcţia de primar general al Bucureştiului .

„În acest moment, deși sunt cadre medicale care s-au pregătit profesional și practică acest serviciu, consilierul în alăptare nu apare explicit în lista de specializări posibile ale asistentelor și moașelor, ceea ce are două efecte negative: descurajează cadrele medicale să se specializeze și să practice și împiedică mamele să caute și să primească ajutorul de care au nevoie”, a explicat Oțelea.

Asociația SAMAS (Sănătate pentru mame și sugari) a fost înființată în anul 2013 și este rezultatul unui program social inițiat de către Fundația Crucea Albă împreună cu Nutricia ELN România și Crucea Roșie Sector 6 București.