Explozie devastatoare la Beirut - Încărcătura explozivă a fost adusă de o navă sub pavilion moldovenesc

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 05-08-2020 16:23

Substanţa care ar fi provocat explozia din Beirut provenea de pe o navă sub pavilion moldovenesc, transmite agenţia rusă TASS citată de publika.md.

Potrivit sursei citate, 2750 de tone de azotat de amoniu ar fi fost aduse acolo pe o navă sub pavilionul Republicii Moldova, acum câţiva ani.

Surse de la Beirut au comunicat pentru corespondentul TASS Dmitrii Zelenin că încărcătura a fost confiscată în 2015 de pe nava moldovenească Rhosus cu echipaj ucrainean.

Citește și: Codrin Ștefănescu îl desființează pe Marcel Ciolacu: Misiunea trebuie îndeplinită conform ordinelor

Azotatul de amoniu era transportat din Georgia în Mozambic, dar nava a fost oprită în Beirut de către autorităţile libaneze, din cauza încălcării regulilor de exploatare a navei.

Marinarii ucraineni de pe vas au fost repatriați, cu excepția comandantului și a altor patru membri ai echipajului, cărora li s-a interzis să părăsească nava.

Informaţia a fost confirmată şi de canalul LBC International din Beirut.

Potrivit TASS, echipajul navei era ucrainean, dar în martie 2104, agenția de știri Interfax a raportat că nava din Moldova Rhosus a fost reținută în Liban, la bordul căreia se aflau marinari ruși. Aceştia s-au plâns atunci că au fost lăsați în port fără surse de trai.