Franţa se aşteaptă la creșterea producţiei de vin în 2020

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 07-08-2020 21:36

Producţia de vin a Franţei va creşte probabil anul acesta iar recoltarea ar putea începe mai devreme, în urma vremii calde, a previzionat vineri Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.

Într-un raport în care prezintă primele estimări pentru 2020, Ministerul Agriculturii a anunţat că se aşteaptă la o producţie de vin de 44,7 - 45,7 milioane hectolitri, o creştere de 6-8% faţă de anul trecut şi uşor peste media înregistrată în Franţa în ultimii cinci ani, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Marcel Ciolacu reacționează după declarațiile lui Orban despre bani: Dacă v-ați opri din furat atunci ați fi avut de unde să majorați și pensiile și să dublați alocațiile .

Podgoriile au profitat de pe urma vremii favorabile din primăvară, deşi unele culturi au fost afectate de boli în sud-vest iar furtunile din regiunea Bordeaux au produs pierderi ale producţiei de până la 30% în unele zone. Totuşi, Ministerul Agriculturii atrage atenţia că seceta cu care se confruntă acum Franţa ar putea afecta nivelul producţiei de vin.

Perspectiva recoltării mai devreme a strugurilor este încă un motiv de îngrijorare pentru fermieri, care sunt dependenţi de forţa de muncă sezonieră şi se confruntă cu un deficit de angajaţi străini şi cu reguli sanitare mai stricte în perioada pandemiei de coronavirus (Covid-19).

Citește și: Marcel Vela avertizează: Suntem cu ochii pe voi!

Cultivatorii de viţă de vie şi organizaţiile care apără interesele producătorilor de vin negociază o ţintă de producţie pentru acest an pentru a sprijini preţurile, după ce criza provocată de pandemie a dus la scăderea vânzărilor.

În 2019, producţia de vin a Franţei a scăzut cu 15%, până la 41,9 milioane hectolitri. Printre cei mai mari producători de vin din lume se află Franţa, Italia şi Spania.