Marea Adunare Afgană, cunoscută sub numele de Loya Jirga, sfătuieşte guvernul să elibereze 400 de deţinuţi talibani

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 09-08-2020 11:11

Marea Adunare Afgană, cunoscută sub numele de Loya Jirga, a sfătuit guvernul să elibereze 400 de deţinuţi talibani consideraţi vinovaţi de delicte grave, inclusiv atacuri ucigaşe care au vizat afgani şi străini, într-o rezoluţie oficială care marchează sfârşitul unei întâlniri care a durat trei zile, informează duminică AFP, dpa şi Reuters.

Eliberarea ultimilor deţinuţi talibani este considerată ultima barieră înaintea începerii negocierilor interafgane, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Câți bani făcea pe zi Emi Pian din cămătărie și ce se întâmpla cu cei care nu plăteau la timp

Rezoluţia cu 25 de articole citită în cadrul adunării duminică a făcut apel la o încetare imediată a focului şi a cerut SUA şi comunităţii internaţionale "să rămână angajate faţă de promisiunile lor".

"Pentru a îndepărta un obstacol, pentru începerea procesului de pace şi pentru a pune capăt vărsării de sânge, Loya Jirga aprobă eliberarea a 400 de talibani", se menţionează în rezoluţie, potrivit Reuters.

Guvernul afgan a convocat vineri adunarea la Kabul pentru a decide soarta a sute de deţinuţi despre care talibanii insistă că trebuie eliberaţi înainte de a se implica în negocieri de pace cu guvernul.