Uimitor - O biserică veche de 1.600 de ani a fost descoperită în fosta capitală hitită a Turciei

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 11-08-2020 11:08
Actualizat: 11-08-2020 11:09

O biserică în plan octogonal a fost descoperită în timpul săpăturilor din oraşul Tyana, prima capitală a regimului hitit, în actuala provincie Niğde din Turcia, potrivit Le Figaro., potrivit news.ro.

"Biserica în plan octogonal este cea mai importantă descoperire de la începutul săpăturilor, care au început în epoca noastră. Există puţine exemple similare în Anatolia", a declarat Osman Doğanay, profesor universitar şi responsabil cu excavările.

Este vorba chiar de unica biserică de această mărime din toată regiunea, situată pe drumul de pelerinaj creştin. Graţie descoperirii de monede din secolul al IV-lea, arheologii au fost în măsură să dateze construcţia.

Citește și: CAB LUNGEȘTE CHINUL șefilor Jandarmeriei - Respinge excepția lui Cucoș și trimite dosarul redeschiderii anchetei 10 august la Tribunalul București

Oraşul, fosta capitală a imperiului hitit acum 4.000 de ani, a fost colonizată de greci, romani, devenind unul dintre primele centre ale creştinismului.

Potrivit lui Osman Doğanay, oraşul antic a rămas activ de-a lungul secolelor, căci este situat la poalele pasului Gülek, cale de tranzit între Anatolia Centrală, bazinul mesopotamian şi coasta mediteraneană. În ciuda bogăţiei patrimoniului său şi a prezenţei unui frumos apeduct roman, regiunea rămâne departe de circuitele turistice moderne.