Avertisment lansat de Iran: 'Vaccinul rusesc anti-COVID-19 este potenţial periculos înainte de finalizarea studiilor clinice'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 12-08-2020 13:09

Ministerul iranian al Sănătăţii a cerut miercuri să se dea dovadă de prudenţă în legătură cu noul vaccin dezvoltat de Rusia împotriva COVID-19, numit Sputnik-V, care a atras critici la nivel internaţional având în vedere că testele nu au fost încă încheiate, relatează dpa, potrivit Agerpres.

"Înainte de a finaliza toate studiile clinice, utilizarea vaccinurilor este ca o cutie a Pandorei şi, prin urmare, potenţial periculoasă", a scris purtătorul de cuvânt al ministerului, Kianush Jahanpur, pe Twitter.

În mitologia greacă, cutia deschisă de curioasa Pandora conţinea toate relele din lume, inclusiv boala.

Kianush Jahanpur a adăugat că ţările ar trebui să aibă în vedere că obiectivul unui vaccin trebuie să fie siguranţa şi sănătatea populaţiei.

La fel ca multe alte ţări, Iranul a afirmat că lucrează la un vaccin. Ţara a fost grav afectată de pandemia de COVID-19, cu peste 330.000 de infectări şi 18.800 de decese.

Citește și: Avertizare ANM: Cod galben de furtuni în 19 județe

Anunţul de marţi al Moscovei potrivit căruia Rusia a devenit prima ţară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19 a fost primit cu rezerve de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de comunitatea ştiinţifică.

Anunţul Rusiei şi ambiţia de produce în masă vaccinul din luna septembrie intervin într-un moment în care testele nu sunt încă încheiate, iar faza 3 a acestor teste, ce va fi realizată pe mii de subiecţi, va începe de miercuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că, înainte de a se pronunţa cu privire la acest vaccin, trebuie să examineze prin "proceduri riguroase" toate datele colectate în timpul studiilor clinice.