Cimitirul vesel de la Săpânța - locul în care umorul se îmbină cu autenticul

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 12-08-2020 22:39

Cei de la Săpânţa se pricep de minune la a crea mici poeme despre viaţa proprie, într-un stil incofundabil, fiind artişti în arta autoironiei şi umorului. Epitafurile scrise cu măiestrie pe cruci, laudă sau dojenesc caracterele şi viaţa celor adormiţi, relatează Rador.ro.

Citește și: Viața sfintei care a descoperit legătura dintre sănătatea intestinului și stările sufletești: Hildegard din Bingen

Unde găsim acest loc inedit? Cimitirul vesel e localizat în localitatea Săpânța, județul Maramureș, şi este cunoscut pentru crucile pictate cu scene din viața și ocupația persoanelor care se odihnesc aici.

Ceea ce este diferit şi dă nota de inedit a locului este că moartea nu este privită ca un eveniment trist. Aici intervine spiritul mucalit al românului, care face haz de necaz, care îşi ironizează deopotrivă calităţi şi defecte. Curentul acesta al abordării morţii, într-un fel umoristic, vine de la Stan Ioan Pătraș, unul dintre cei mai renumiți meșteri ai comunei care, în anul 1935, a venit cu ideea transpunerii vieţii celui decedat pe o bucată de lemn. Iar ideea lui a devenit lege pentru localnicii de aici.

În căutare de locuri pentru a vă petrece timpul liber sau concediul, Cimitirul vesel de la Săpânţa, dar şi întreaga zonă a Maramureşului sunt o opţiune demnă de luat în calcul. Trebuie amintit că acest muzeu în aer liber se află pe primul loc în topul monumentelor funerare din Europa.

Despre Stan Ioan Pătraș apăreau reportaje în presa comunistă anilor '50. Unul dintre primii scriitori care a scris despre Pătraș a fost scriitorul și publicistul Ion Brad.