Camera Deputaţilor a respins propunerea de retrimitere la comisie a OUG privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 19-08-2020 19:09

Camera Deputaţilor a respins miercuri solicitarea grupului PNL de retrimitere, pentru două săptămâni, la Comisia de muncă a Ordonanţei de urgenţă privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii.

Plenul dezbate, în consecinţă, miercuri, această ordonanţă, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Virgil Musta dezvăluie de ce e obligatorie internarea persoanelor testate pozitiv cu Covid-19: ‘Din păcate, au ajuns la Terapie Intensivă’

S-au înregistrat 78 de voturi "pentru", 127 - "împotrivă" şi 5 abţineri.

În favoarea propunerii s-au exprimat deputaţi PNL şi USR şi împotriva retrimiterii la comisie s-au pronunţat deputaţii PSD şi UDMR.

Deputatul PNL Pavel Popescu a explicat că ordonanţa vizează creşterea "alocaţiilor în mod progresiv, sustenabil şi responsabil".

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a explicat că PSD vrea dublarea alocaţiilor şi nu "diminuarea acestora cu 80%".

La rândul său, deputatul USR Cătălin Drulă s-a pronunţat pentru retrimiterea ordonanţei la comisie pentru a se discuta încă o dată un amendament al USR respins de Comisia de muncă referitor la susţinerea familiilor monoparentale.

Citește și: EXCLUSIV Ecaterina Andronescu pune la zid Guvernul Orban: ‘Măsurile vin foarte târziu!’

Deputatul Marton Arpad a explicat că UDMR e consecvent cu dublarea alocaţiilor şi este împotriva retrimiterii la comisie a ordonanţei.

Potrivit OUG 123/2020, majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel: "majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 - 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale".