Preşedintele Consiliului European a discutat cu Vladimir Putin despre Aleksei Navalnîi şi situaţia din Belarus

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 21-08-2020 13:08

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, într-o discuţie telefonică avută joi cu preşedintele rus Vladimir Putin, a informat vineri un oficial european de rang înalt, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.

Citește și: CAB îl LOVEȘTE în plin pe Liviu Dragnea - Încarcerea sa este una perfect legală iar el rămâne în spatele gratiilor

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova cu avionul când i s-a făcut rău. Avionul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital, plasat la reanimare şi conectat la un aparat de ventilare pulmonară. Aliaţii lui s-au declarat convinşi că el a fost victima unei "otrăviri intenţionate".

Michel a declarat totodată că pentru Belarus obiectivele blocului comunitar sunt de a pune capăt violenţei împotriva protestatarilor şi cetăţenilor acestei ţări şi de a se asigura că fosta republică sovietică nu se va cufunda într-un haos economic sau militar.

Citește și: Una dintre judecătoarele de care a vrut să scape Dragnea l-a condamnat pe fostul senator Olosz Ghergely - Motivele avocaților pentru eliberarea fostului lider

"Experienţa ucraineană este importantă", a declarat oficialul european pentru Reuters sub protecţia anonimatului. "Nimeni nu doreşte ca ceea ce s-a întâmplat în Ucraina să se repete. UE nu vrea un alt Maidan (Piaţa Independenţei din Kiev, locul unde de la începutul anilor 1990 au avut loc ample proteste ce au determinat schimbarea vectorului politic al Ucrainei; cele din 2013-2014 l-au înlăturat de la putere pe liderul prorus Viktor Ianukovici, ceea ce a dus apoi la conflictul din estul Ucrainei şi la anexarea Peninsulei Crimeea, n.r.) şi nu doreşte să izbucnească haosul în Belarus", a spus oficialul.

Citește și: Dragnea 'SE IA DE GULER' cu procurorul DNA pentru susținerile din sală - A comparat discursul magistratului cu cel al unui ministru 'de tristă amintire'

Potrivit acestuia, "Belarus nu este Ucraina, oamenii de acolo nu doresc relaţii mai apropiate cu UE". "UE caută să susţină stabilitatea, negocierile între autorităţi, opoziţie şi la nivelul societăţii, prosperitatea economică. Fără a înclina balanţa geopolitică în Belarus între UE şi Rusia", a spus acesta.