Un român din 100 îşi alege singur fondul de pensii Pilon II

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 24-08-2020 16:42

Peste 99% dintre români sunt repartizaţi aleatoriu la unul dintre fondurile de pensii Pilon II, rata de repartizare aleatorie fiind cea mai mare din ultimii 12 ani. În ultimele 3 luni au intrat în sistemul de pensii 64.180 de persoane, potrivit ZF, anunță MEDIAFAX.

Doar un român din 100 a semnat personal documentul de aderare pentru pensia privată Pilon II în primele trei luni din 2020, adică rată de repartizare aleatorie este una record, de 99%.

Citește și: Ludovic Orban îl face praf pe Alexandru Rafila: ‘Niciodată un guvern nu poate să impună aşa ceva’

Acest lucru arată, pe de-o parte, că tinerii au alte preocupări decât economiile private pentru bătrâneţe, iar pe de altă parte, că eforturile administratorilor de pensii şi ale ASF sunt insuficiente, scrie Ziarul Financiar.

Cele mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) arată că din cele 64.180 de persoane nou intrate în sistemul de pensii private în primele trei luni din 2020, 63.640 au fost repartizate aleatoriu la unul dintre cele şapte fonduri Pilon II, iar doar 540 de români s-au prezentat personal la o unitate a unui administrator de pensii pentru a semna aderarea.

Rata de repartizare aleatorie de 99,2% din primul trimestrul al anului este cea mai ridicată din istoria de circa 12 ani a fondurilor de pensii private din România.

Citește și: Avertisment dur! Doctor: ‘Vor fi și situații în care unii părinți își vor trimite copii la școală chiar cu febră’

Românii devin din ce în ce mai dezinteresaţi de ce se întâmplă cu cele 3,75% din venitul lunar pe care le virează în fiecare lună către un administrator de pensii private, iar la acest aspect contribuie probabil şi faptul că aderările se pot face doar prin prezenţă fizică, neexistând opţiunea de înscriere online, sarcină care cade în atribuţiile ASF şi ale administratorilor de pensii.