Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, acreditată de Ministerul Sănătății să facă teste pentru stabilirea diagnosticului de Covid

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 25-08-2020 11:29

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a fost acreditată de Ministerul Sănătății să facă teste pentru stabilirea diagnosticului de Covid, prin motoda RT-PCR, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat al UMF Cluj-Napoca, universitatea a decis să facă aceste teste „pentru a crește capacitatea de testare și a scădea presiunea asupra laboratoarelor în care se efectuează testele de biologie moleculară”.

Până acum, testările efectuate în cadrul universității s-au realizat doar la solicitările spitalelor și ale autorităților.

Recoltările se realizează în baza unor programări telefonice, iar rezultate se eliberează în 24 de ore și se trimit prin e-mal, dar se pot ridica și personal.

CITEȘTE ȘI: Riscul de a lua coronavirus în scara blocului – Care locuri sunt mai periculoase

„Tariful pentru persoane fizice, instituții publice, societăți comerciale, fundații, asociații, etc este de 290 lei/pers. Acesta se poate negocia în funcție de numărul de teste solicitate pentru contracte de tip abonament, care implică testări multiple”, au transmis reprezentanții universității.

UMF s-a implicat în lupta anit-Covid de la primele semne ale epidemiei. La mijlocul lunii martie, specialiștii din cadrul universității au organizat două centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2. Până acum, numărul de determinari ale infecției cu noul coronavirus realizate în laboratoarele universității a trecut de 21.000.

„Totodată, Universitatea de Medicină și Farmacie este pregătită să devină centru de formare pentru specialiști de laborator, calificați să utilizeze tehnica RT-PCR, tehnică de biologie moleculară utilizată pentru detecția genomului viral SARS-CoV-2, responsabil de boala COVID-19”, se mai arată în comunicatul UMF Cluj-Napoca.