Fost ministru al Apărării oferă justificarea moțiunii de cenzură: 'Deciziile eronate pot costa vieți. Nu ne jucăm cu viitorul unei întregi generații'

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 27-08-2020 12:28

Senatorul Gabriel Leș, fost ministru al Apărării, explică motivele depunerii și votării moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban. Dacă premirul a acuzat PSD că face un gest iresponsabil, iar Iohannis i-a acuzat pe social-democrați că vor să arunce țara în aer, Gabriel Leș explică nevoie unei schimbări urgente, considerând că actualul Guvern ia decizii eronate, care pot costa vieți.

„Controlul parlamentar este una dintre prerogativele esențiale prin care legislativul este chemat să cenzureze derapajele Guvernului. Exercitarea acestei vocațio sub forma moțiunii de cenzură este adesea văzută ca un exercițiu formal. Mă tem că ne aflăm astăzi în fața unui demers critic, ce nu are legătură cu jocul politic, ci cu imperativul instaurării unui climat de normalitate și echilibru.

De la afacerile absolut grotești cu măști supraevaluate și până la bâlbele din învățământ (nici astăzi nu știu ce să le spun copiilor mei despre începutul anului școlar) guvernul Orban si-a arătat limitele în materie de competență și decență. Nu suntem într-un context convențional, astfel că deciziile eronate pot costa vieți. Nu ne jucăm cu viitorul unei întregi generații. Pe 31 august voi vota moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban”, scrie fostul ministru pe Facebook.

Conducerile reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis ca moțiunea de cenzură „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”, semnată de 205 senatori și deputați, să fie dezbătută și votată luni, într-o ședință care va începe la ora 14.00.