Financial Times: Exerciţiile balistice chineze amplifică tensiunile cu Statele Unite

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 27-08-2020 22:02

Tensiunile dintre Washington şi Beijing s-au amplificat, în contextul în care China a testat rachete care pot lovi nave ori baze militare americane din zona Mării Chinei de Sud, informează cotidianul Financial Times, potrivit MEDIAFAX.

Armata Chinei a lansat miercuri, în cadrul unui exerciţiu, "patru rachete cu raze medie de acţiune, în zona cuprinsă între Hainan şi Insulele Paracel", a declarat joi un oficial militar american.

Un alt oficial SUA a declarat că în cadrul testelor a fost utilizată o rachetă de tip Dongfeng-21D, care poate lovi portavioane americane, şi rachete Dongfeng-26B (Guam Express), ce reprezintă riscuri pentru baze militare americane.

Exerciţiile balistice au avut loc în contextul în care Administraţia de la Beijing a denunţat prezenţa unui avion american de recunoaştere U2 într-o zonă de interdicţie aeriană din nordul Chinei unde se derula un alt exerciţiu militar chinez. "A fost un act pur de provocare", a anunţat Ministerul de Externe de la Beijing. În total, săptămâna aceasta, China va efectua cinci exerciţii militare.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după ce cazurile COVID-19 au crescut: M-a surprins

Potrivit analiştilor, acţiunile militare chineze şi americane sporesc riscul unui conflict neintenţionat. "Testele cu rachete sunt un semnal puternic. Este o modalitate de a le semnala americanilor să nu forţeze nota", afirmă Zhu Feng, expert al Universităţii Nanjing.

Forţele Aeriene americane din zona Pacificului au confirmat zborul avionului U2, precizând însă că au fost respectate toate reglementările internaţionale.

"Niciuna dintre părţi nu vrea conflict. Utilizează capabilităţile militare pentru a exprima poziţii clare asupra altor aspecte ale relaţiilor bilaterale", explică analistul Ni Lexiong.