Discuţiile de la Geneva cu privire la Constituţia Siriei s-au încheiat fără rezultate. Mediator ONU: 'Participanţii au găsit 'puncte comune'

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 29-08-2020 23:32

Discuţiile de la Geneva cu privire la Constituţia Siriei s-au încheiat sâmbătă fără rezultate concrete, dar mediatorul ONU Geir Pedersen a dat asigurări că participanţii au găsit "puncte comune" şi că sunt dornici să se întâlnească din nou, informează AFP.

Trimisul special al ONU Geir Pedersen a recunoscut că, după aproape zece ani de conflict, "încă există în mod evident dezacorduri puternice", potrivit agerpres.ro.

Citește și: Cozmin Gușă – jocul și mizele reale ale moțiunii: PNL și PSD vor forma, după alegeri, un Guvern de criză

Pedersen s-a declarat "extrem de fericit să îi audă pe cei doi copreşedinţi' ai discuţiilor, reprezentantul guvernului de la Damasc şi cel al opoziţiei, "afirmând foarte clar că au găsit numeroase puncte în comun".

Cu toate acestea, participanţii la discuţiile de la Geneva s-au despărţit fără un acord asupra conţinutului sau a datei următoarelor discuţii.

Negocierile s-au întrerupt la scurt timp după ce au început luni, după ce patru delegaţi au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 la sosirea în Elveţia. Ele au fost reluate joi într-un format restrâns, format din 45 de persoane, alese în părţi egale de guvernul de la Damasc, de opoziţie şi Pedersen, şi care au inclus, de asemenea, reprezentanţi ai societăţii civile.

Citește și: SURSE Cine l-ar putea înlocui pe Liviu Vasilescu la șefia Poliției Române

Comitetul constituţional sirian, responsabil cu modificarea Constituţiei din 2012 în vederea următoarelor alegeri, a fost inaugurat pe 30 octombrie la sediul ONU din Geneva, în prezenţa a 150 de persoane. Comitetul restrâns a fost însărcinat ulterior să discute, în detaliu, conţinutul Constituţiei.

ONU speră că acest proces va deschide calea către o soluţionare politică a conflictului care a provocat peste 380.000 de morţi de la izbucnirea sa, în 2011.