Filmul otrăvirii lui Alexei Navalnîi și misterul combinezoanelor de la Moscova

Autor: George Traicu
Publicat: 04-09-2020 10:28
Actualizat: 04-09-2020 10:33

Otrăvirea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi a făcut înconjurul lumii în doar câteva ore stârnind unde de șoc. Filmul evenimentelor a fos pus cap la cap de BBC iar declarațiile pasagerilor din avionul cu care călătorea Navalnîi sunt cutremuroare. Potrivit martorilor după ce Navalnîi a fost debarcat la Omsk avionul a continuat cursa spre Moscova iar la aterizare oameni în combinezoane au urcat la bord și le-au cerut pasagerilor care au stat în apropierea lui navalnîi să rămână.

Pe 20 august Alexei Navalnîi se îmbarca la bordul cursei Tomsk Moscova. Toată dimineața nu a mâncat și nu a băut nimic în afara unui ceai pe care și l-a cumpărat de la o cafenea a aeroportului Bogașevo din Tomsk, susține purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiș.

Imediat după decolare liderul opoziției ruse a început să se simtă rău și a mers la toaletă. Un alt pasager a încercat să folosească toaleta, dar Aleksei Navalnîi era deja înăuntru de vreo 20 de minute. În câteva minute tot personalul de bord a aflat că unui pasager i s-a făcut rău și au cerut ajutorul pasagerilor. O asistentă aflată în avion i-a acordat primul ajutor iar piloții au efectuat o aterizare de urgență la Omsk.

Un nou accident în care a fost implicată mașina unui oficial - Un deputat a ajuns la spital

„La câteva minute de la anunțul prin care se întreba dacă este vreun doctor la bord, Aleksei a început să geamă și să țipe. Stătea întins pe podea, în partea de avion rezervată pentru echipaj. Nu spunea nimic, doar se văita. Apoi a venit asistenta. Nu știu ce făceau, că nu vedeam. Dar i-am auzit cum îi tot spuneau: Aleksei, bea, bea, Aleksei, respiră. Când îl auzeam gemând, într-un fel, noi, restul, ne simțeam mai bine, pentru că ne spuneam că cel puțin încă este în viață. Subliniez, la momentul acela, nu știam că este Navalnîi”, a relatat avocatul Serghei Nejeneț, aflat la bordul avionului.

Doi dintre colaboratorii lui Navalnîi stăteau în picioare, în preajmă. Unul dintre ei era purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiș. „Era foarte nervoasă, iar când a fost întrebată ce s-a întâmplat, a spus: Nu știu, probabil a fost otrăvit”, a mai spus Serghei Nejeneț.

Prognoza meteo - Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni

După aterizare medicii l-au examinat circa 15 minute la bordul aeronavei apoi a fost preluat de o ambulanță și dus la spitalul din Omsk iar avionul și-a continuat zborul către Moscova unde aștepa o nouă surpriză. Agenți ai serviciului de securitate și oameni în combinezoane au urcat la bordul avionului și au cerut pasagerilor care aveu locuri în apropierea lui Nvalnîi să rămână.

„Când am aterizat pe aeroportul Domodedovo din Moscova, la bordul avionului au urcat polițiști și oameni îmbrăcați în combinezoane. Le-au cerut pasagerilor care aveau locuri în apropierea locului unde stătuse Aleksei să rămână, restul au fost liberi să plece. Aleksei a stat undeva în centrul avionului, pe rândul 10 sau 11”, a mai declarat martorul.

Alexei Navalnîi a fost dignosticat cu o tulburare metabolică de către medicii din Omsk însă odată transferat în Gemania adevărul a început să iasă la iveală. Liderul opoziției ruse fusese otrăvit cu o neurotoxină din gama Noviciok substanță folosită și în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal.