Coreea de Sud a fost măturată de taifunul Haishen, care a făcut cel puţin un mort la trecerea sa prin Japonia

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 07-09-2020 14:57

Coreea de Sud a fost măturată luni de rafale puternice de vânt aduse de taifunul Haishen, care a făcut cel puţin un mort la trecerea sa prin Japonia, informează AFP.

Circa 320.000 de locuinţe au rămas fără curent electric în arhipelagul nipon din cauza furtunii care a smuls acoperişuri şi a adus o cantitate însemnată de ploaie, de aproape jumătate de metru în 24 de ore, în anumite regiuni, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Liviu Pleșoianu promovează teoria conspirației: mișcarea globală de TREZIRE a umanității! Se apropie o catastrofă

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului nipon, Yoshihide Suga, taifunul a făcut un mort, iar autorităţile depun eforturi pentru a afla cauza altor trei decese.

În prefectura rurală Miyazaki, trei bărbaţi şi o femeie au fost daţi dispăruţi după o alunecare de teren în urma căreia mai multe locuinţe s-au prăbuşit într-un râu.

Echipele de intervenţie s-au deplasat la faţa locului pentru a curăţa zona. Zeci de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a participa la cercetări, a precizat Yoshihide Suga pentru jurnaliştii din Tokyo.

Haishen, care vine la câteva zile după puternicul taifun Maysak, s-a dezlănţuit mai întâi asupra Okinawa (sud) înainte să-şi urmeze drumul către nord.

Citește și: Gabriela Firea explică explozia numărului de cazuri de COVID-19 în Bucureşti: 'Sunt foarte mulţi din alte judeţe ale ţării'

Uzina Hyundai şi-a sistat temporar producţia

Circa 1,8 milioane de persoane au primit ordin de a-şi evacua locuinţele şi a merge în adăposturi, de teama ca vânturile cu viteze de până la 200 de kilometri pe oră să nu producă distrugeri locuinţelor japoneze, multe dintre ele construite din lemn.

Luni, în prima parte a după-amiezii, ciclonul tropical afectase în special jumătatea estică a Coreii de Sud, urmând să ajungă în Coreea de Nord în noaptea de luni spre marţi, potrivit Agenţiei meteorologice sud-coreene.

Forţa rafalelor s-a diminuat, rămânând totuşi ridicată, atingând pe alocuri 112 kilometri pe oră şi ducând la anularea câtorva sute de zboruri în Coreea de Sud.

În imaginile din regiunea Busan (sud-est), al doilea oraş ca mărime din ţară, apar străzi inundate, arbori şi semafoare smulse. Mii de case au rămas fără electricitate.

Curentul electric a fost de asemenea întrerupt la liniile de asamblare ale uzinelor Hyundai Motor de la Ulsan, ducând la sistarea producţiei timp de mai multe ore.

Străzile oraşului-port Sokcho erau complet pustii, unii dintre locuitori înfruntând cu toate acestea intemperiile pentru a fotografia spectacolul mării dezlănţuite.

Taifunul şi-a urmat cursul în Marea Japoniei - cunoscută în Coreea drept Marea Orientală - urmând să ajungă luni seară în Coreea de Nord în dreptul oraşului Chongjin, din provincia Hamgyong, în nord-estul extrem, potrivit agenţiei meteorologice sud-coreene.

Viteze ale vântului de până la 212 kilometri la oră

Media oficială nord-coreeană a sporit numărul atenţionărilor, cu transmisiuni în direct din zonele deja afectate de vântul intens. Într-una din înregistrări apare un jurnalist care merge cu maşina într-o zonă inundată şi afectată de vânt din Tongchon, în provincia Kangwon.

''Este timpul ca noi toţi să fim în stare de alertă'', spune acesta, menţionând rafale de 126 de kilometri la oră.

Săptămâna trecută, Maysak a provocat pagube importante în Coreea de Nord. Liderul Kim Jong Un a ordonat ca 12.000 de membri ai partidului din care face parte să vină în ajutorul a două provincii rurale devastate, a relatat duminică agenţia oficială KNCA, precizând că 300.000 de persoane au răspuns apelului.

Kim Jong Un a apărut în acest weekend în presa oficială în timp ce inspecta pagubele produse de taifun. A dispus de asemenea concedierea unui oficial din provincia Hamgyong de Sud.

Presa oficială nu a oferit informaţii despre vreun bilanţ în urma trecerii furtunii.

Taifunul a făcut totodată circa 40 de răniţi în Japonia, dintre care patru în stare gravă, a adăugat Suga.

În regiunea Nagasaki, unde vânturile au înregistrat viteze de până la 212 kilometri pe oră, patru persoane au fost rănite de cioburile unei ferestre din centrul de evacuare unde s-au adăpostit, au relatat pompierii locali pentru AFP.

Autorităţile au sfătuit locuitorii să evite supraaglomerarea centrelor de evacuare din cauza coronavirusului, ceea ce a determinat numeroşi rezidenţi să-şi petreacă noaptea în hoteluri.