VIDEO Nelu Tătaru avertizează: 'Ne așteptăm și la valul doi de infectări. Gripa sezonieră va șubrezi organismul'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 09-09-2020 21:32
Actualizat: 09-09-2020 22:22

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, avertizează asupra pericolului la care este expusă țara noastră asupra valului doi de infectări. În acest sens el a dat exemplul gripei spaniole,  în care al doilea val a fost mult mai devastator decât primul. Ba mai mult, oficialul atrage atenția că gripa sezonieră va șubrezi corpul uman.

„Haideți să terminăm valul unu. În general orice pandemie a mers pe durata unui an sau un an și jumătate spre doi. Dacă ne amintim de gripa spaniolă au fost patru valuri, iar al doilea a fost mai important ca primul. Totuși vorbim de 100 de ani distanță și cred că am evoluat noi ca omenire și ca activitate medicală.

Ne așteptăm și la valul doi de infectări, dar el depinde foarte mult de valul unu.

Gripa sezonieră va șubrezi organismul. În contextul în care pregătim această toamnă avem acele 3 milioane de vaccinuri, iar din informațiile noastre sunt cumpărate deja 500.000 de vaccinuri. Recomandarea este să ne vaccinăm, mai ales cei care sunt în grupele de risc. Măcar să facem vaccinul pentru bolile pentru care putem”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la postul Digi24.

Pandemia nu se tranșează în spitale, ci în societate, prin respectarea regulilor, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Ministrul recomandă regăsirea legăturii cu „cel mai bun prieten al nostru: medicul de familie”.

Ministrul Sănătății a afirmat că România nu a avut o extindere la nivel național „a momentului în care terapia intensivă să fi fost suprasolicitată”.

Nelu Tătaru a vorbit despre lupta medicilor pentru a salva viețile din ATI, afirmând că în acest moment sunt, în toată țara, 170 - 180 de pacienți intubați.

„Noi nu suntem dumnezei. Lupta o ducem până la capăt. Lumea ce ar trebui să înțeleagă din acest moment: această pandemie nu se tranșează în spital, această pandemie se tranșează în prespital”, adică în societate, a spus Tătaru.

Conform ministrului, dacă regulile din societate, în context pandemic, sunt respectate, avem o scădere a transmiterii comunitare și efectiv o scăderea numărului de cazuri noi.

Tătaru recomandă „ prezentarea rapidă la un medic sau menținerea sau regăsirea legăturii cu cel mai bun prieten al nostru, medicul de familie”.

"Noi suntem într-un platou, într-un platou din ăla dinţat, să-i spunem, al celei de-a doua faze sau a doua cocoaşă din primul val. Este o lună grea luna septembrie, prin precauţiile pe care trebuie să le asumăm şi să le respectăm toţi. Am avut un 1 septembrie cu reluarea activităţii în restaurante, cu reluarea activităţilor în teatre şi cinematografe, cu reîntoarcerea populaţiei din concedii şi aglomerarea transportului în comun. Va urma 14 septembrie cu deschiderea şcolilor, iar, la fel, o supraaglomerare a transportului în comun, o lună de campanie electorală, alegeri pe 27. Sunt nişte reluări de activităţi pe care le-am preconizat în contextul respectării unor norme.

În măsura în care se vor respecta, vom putea să gestionăm o creştere relativ mică a numărului de cazuri, rămânând în acelaşi platou. În condiţiile în care nu le respectăm, putem transforma acest platou într-o pantă ascendentă.

Am precauţii, ceea ce ar trebui să avem toţi dintre noi. Precauţii care să trebuie să meargă la un efort comun, la un parteneriat atât noi, ca şi Minister al Sănătăţii, guvern, precum şi părinţi, copii, profesori", a conchis ministrul.