Scandal de spionaj în Spania - Informator plătit de stat pentru a monitoriza un lider al opoziției

Autor: George Traicu
Publicat: 15-09-2020 11:38

Un informator al poliţiei spaniole a fost plătit de stat pentru a-l spiona pe un fost lider al partidului de guvernământ, scrie presa spaniolă preluată marţi de AFP. Scandalul de primă pagină a izbucnit săptămâna trecută, după ce parchetul a desecretizat un document de 52 de pagini referitor la aşa-numitul dosar 'Kitchen' (Bucătăria), nitează Agerpres.

Operaţiunea ilegală a poliţiei este cunoscută după numele de cod al informatorului, 'bucătarul'. Acesta era şoferul lui Luis Barcenas, fostul trezorier al Partidului Popular (PP), şi fusese recrutat pentru a obţine 'informaţii concrete' despre locul unde se presupune că politicianul şi soţia acestuia ascundeau documente compromiţătoare pentru formaţiunea politică respectivă şi liderii săi. Şoferul a primit pentru serviciile sale 2000 de euro pe lună din 'fonduri de rezervă' ale statului spaniol şi i s-a promis că va fi angajat în poliţie.

În perioada respectivă, Barcenas era vizat de ancheta privind dosarul 'Gurtel' - un scandal legat de finanţarea ilegală prin manipularea pieţelor publice. PP a fost condamnat în acest caz în mai 2018, ceea ce a dus la căderea după câteva zile a premierului Mariano Rajoy, printr-o moţiune de cenzură adoptată de parlamentul de la Madrid.

Ancheta asupra operaţiunii Kitchen este una din multele deschise de justiţia din Spania pe baza unor percheziţii efectuate după arestarea în 2017 a comisarului Jose Manuel Villarejo, cunoscut pentru înregistrarea pe ascuns a numeroase personalităţi politice şi economice. Magistraţii sunt interesaţi în special de fostul ministru de interne din guvernul Rajoy, Jorge Fernandez Diaz, despre care parchetul susţine că există indicii 'foarte numeroase şi concludente'. O altă ţintă a anchetatorilor este Maria Dolores de Cospedal, care a deţinut portofoliu apărării şi despre care procurorii spun că este 'afectată de presupusele documente compromiţătoare'.

Kitchen ar putea însă ajunge chiar până la Rajoy. O convorbire între Villarejo şi informator lasă să se înţeleagă că Barcenas avea documente sensibile şi despre fostul prim-ministru.

Anchetatorii contează pe colaborarea lui Francisco Martinez Vazquez, numărul doi în Ministerul de Interne în perioada comiterii faptelor. Suspect în dosar, el a declarat duminică ziarului El Pais că doreşte 'să relateze totul judecătorului'. Conform procuraturii, el a autentificat deja la notar mesajele trimise şi primite de la Fernandez Diaz, care arată că acesta ştia despre operaţiunea ilegală. 'Cea mai mare greşeală a mea la minister a fost loialitatea faţă de mizerabili ca Jorge, Rajoy sau Cospedal', a spus el într-un mesaj inclus în documentul aflat în posesia procurorilor.

Scandalul a surprins PP în cel mai prost moment: învins de stânga la ultimele alegeri parlamentare şi concurat de partidul Vox, de extremă dreapta, aflat în ascensiune. Partidul Socialist, condus de premierul Pedro Sanchez, a ajuns la putere după moţiunea de cenzură împotriva lui Rajoy, iar acum cere, alături de formaţiunea aliată Podemos - stânga radicală - deschiderea unei anchete parlamentare asupra dosarului Kitchen.

'Astfel se deturnează atenţia într-un moment când PP dorea să restabilească unitatea dreptei şi să îşi concentreze criticile asupra gestionării pandemiei şi economiei de către guvern, pentru care urmează luni dificile', a apreciat Antonio Barroso, analist al firmei de consultanţă Teneo. Partidul se confruntă şi cu vechile probleme: 'corupţia a fost subiectul care i-a determinat pe alegătorii PP să voteze cu Vox sau cu Ciudadanos', a adăugat el.

Şeful Popularilor, Pablo Casado, în vârstă de 39 de ani, încearcă să se distanţeze de scandalurile din trecut, observă AFP. 'Nu sunt aici ca să protejez tovarăşi din partid', a susţinut el luni, la postul de radio Cope. 'O să cadă cine trebuie să cadă', a mai spus el, asigurând că deocamdată nu este îngrijorat. Casado a reamintit săptămâna trecută că în perioada vizată de scandal nu avea nicio funcţie în PP.