Profesori şi lucrători medicali din Spania au protestat pentru a cere o reacţie mai bună a guvernului faţă de criza provocată de COVID-19

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 15-09-2020 22:45

Profesori din oraşul spaniol Bilbao au organizat marţi o grevă de o zi, pentr a protesta faţă de reacţia guvernului regional faţă de criza provocată de Covid-19, în timp ce lucrători medicali din Madrid au ieşit în stradă pentru a cere condiţii de muncă mai bune, transmite Reuters.

Protestatarii solicită mai mult personal şi sprijin din partea autorităţilor, în condiţiile în care creşterea recentă a numărului de cazuri, într-un moment în care elevii se întorc la şcoli, a provocat îngrijorări cu privire la extinderea infecţiilor, potrivit news.ro.

Citește și: O primă victorie pentru Liviu Dragnea în justiție. Judecătorii au stabilit că i-a fost încălcat dreptul la muncă în penitenciar

În ultimele 24 de ore, Ministerul Sănătăţii a raportat 3.022 de noi infecţii cu coronavirus şi 19 decese.

Numărul de cazuri s-a schimbat nesemnificativ faţă de cel de luni, într-o aparentă stabilizare, după o creştere constantă care a început în iulie şi a atins un maxim de aproximativ 12.000 de cazuri în urmă cu 11 zile.

Numărul infecţiilor este actualizat retroactiv şi de multe ori a ajuns să depăşească numărul zilnic iniţial cu miile. Numărul total de cazuri de Covid-19 din Spania, de 603.167, este cel mai mare din Europa de Vest. Numărul deceselor a depăşit 30.000.

Sindicatele profesorilor din Bilbao au solicitat creşterea numărului de angajaţi după ce autorităţile regionale au închis o şcoală primară din Ţara Bascilor, pe 10 septembrie, după ce mai mulţi profesori au fost depistaţi pozitivi cu noul coronavirus.

Citește și: Ciolacu: ‘Facem un ultim apel către organele abilitate să se autosesizeze în cazul domnului Nicușor Dan’

”Trecem printr-o situaţie în care trebuie să aplicăm un protocol pe care mulţi dintre noi nu îl susţinem şi, în plus, nu avem resursele necesare pentru a face acest lucru”, a spus profesorului Garazi Pizarro pentru Reuters.

Sindicatele profesorilor şi asociaţiile de părinţi au criticat guvernul pentru că a făcut planuri de sănătate şi siguranţă în ultimul moment, însă ministrul Educaţiei, Isabel Celaa, a declarat că redeschiderea a decurs bine, cazurile fiind detectate în doar câteva zeci de locuri.

Separat, marţi, lucrătorii din domeniul sănătăţii din capitala Spaniei au protestat faţă de o lipsă de sprijin din partea autorităţilor regionale din domeniul sănătăţii şi au solicitat, de asemenea, condiţii mai bune de muncă.

Citește și: Ultim moment! Marcel Ciolacu: ‘Am luat decizia ca PSD să meargă singur la aceste alegeri’

”Avem o problemă umană. Dacă lucrătorii din domeniul sănătăţii încep deja să se îmbolnăvească în septembrie, nu vrem să ne imaginăm cum va fi în decembrie ”, a declarat asistentul Victor Aparicio, în timp ce asistenţii medicali şi medicii au blocat drumurile din apropierea spitalului Gregorio Maranon din Madrid, ţinând bannere şi scandând.