DOCUMENT - DNA clamează transparența, dar nu o practică: instituția nu vrea să spună cine dintre angajați a câștigat bani din proiecte pe fonduri europene

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 16-09-2020 11:08
Actualizat: 16-09-2020 16:31

Direcția Națională Anticorupție a desfășurat în perioada 2016-2020 numeroase proiecte finanțate din fonduri europene din care angajații instituției și-au rotunjit veniturile cu sume destul de consistente. Dacă la unii dintre ei e vorba de sume modice de aproximativ 3.000 de lei, la alții se ajunge la 6.000-7.000 de lei, totul în proiecte în valoare de sute de mii de euro (iar unul chiar de peste 1 milion de euro).

Instituția însă nu vrea să spună și cine sunt angajații care au beneficiat de bani, cu toate că a fost făcută o solicitare în acest sens. ȘTIRIPESURSE.RO a întrebat în baza legii 544 privind liberul acces la informații publice următoarele date:

„Vă rugăm să ne spuneți dacă în perioada 2016-2020 Direcția Națională Anticorupție a desfășurat programe finanțate din fonduri europene. Dacă răspunsul este afirmativ, vă rugăm să ne spuneți pentru fiecare proiect în parte următoarele informații:

- numele proiectului și perioada de desfășurare;

- cine a fost managerul de proiect (nume, prenume, funcție la data respectiva);

- salariile/beneficiile financiare cumulate ale managerului pentru întreaga perioadă de desfășurare a proiectului;

- salariile/beneficiile financiare ale tuturor persoanelor implicate în proiect (nume, prenume, funcție la data respectivă și suma cumulată pentru proiect pentru fiecare în parte);

- valoarea proiectului;

- cine a fost grupul țintă vizat din instituție (nume, prenume și funcție la data respectivă);

- în ce a constat proiectul (pe scurt: ce activități s-au desfășurat și care a fost obiectivul programului).”

Numai că Direcția Națională Anticorupție nu a menționat în răspunsul oferit și numele angajaților care au beneficiat de banii europeni (salariu).

În privința proiectelor demarate de DNA se remarcă programe prin care este îmbunătățită capacitatea operațională și tehnică a instituției, a capacității investigative, în investigarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar și a promovării protecției intereselor financiare ale UE prin sprijinirea acțiunilor statelor membre și a instituțiilor europene în tranziția către instituția Parchetului European.

„La solicitarea dvs. din data de 21 august 2020, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice tabelul (n. r.: mai jos în articol) cu programele derulate de Direcția Națională Anticorupție și finanțate din fonduri europene pentru perioada solicitată. Toate proiectele menționate au fost coordonate de un procuror din cadrul Serviciului de Cooperare Internațională și Programe care nu a încasat alte beneficii în afara celor salariale”, se arată în răspunsul de la DNA pentru ȘTIRIPESURSE.RO.