Urmează să faci un RMN? Iată ce ar trebui să știi despre această investigație!

Autor: Roxana Popa
Publicat: 16-09-2020 17:36
Actualizat: 17-09-2020 07:07

Investigația imagistică prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN) este una dintre cele mai avansate tehnici de imagistică medicală, care permite medicului să diagnosticheze rapid și precis o gamă extinsă de afecțiuni. IRM permite medicului vizualizarea unor detalii foarte specifice ale organelor și țesuturilor, adăugând detalii care nu ar putea fi obținute prin tomografie computerizată, radiologie standard sau ecografie.

Investigația prin rezonanță magnetică este neinvazivă și nedureroasă și poate fi repetată, la nevoie, fără efecte secundare cunoscute, la pacienții care nu au contraindicații absolute la această metodă.

Contraindicațiile sunt legate de tehnologia aparatului, ce are la bază un câmp magnetic foarte puternic. Astfel, orice obiect metalic feromagnetic la care pacientul nu poate renunța fizic înaintea investigației (proteze, implanturi dentare, tije, șuruburi, clipsuri metalice, valve metalice, pacemakere etc.) poate reprezenta un pericol și contraindică investigația.

Cea de-a doua contraindicație este legată de utilizarea substanței de contrast la efectuarea investigației. Persoanelor alergice la substanța de contrast, dar și persoanelor care suferă de insuficiență renală le este contraindicată investigația.

Află mai multe despre investigația imagistică prin rezonanță magnetică și contraindicațiile sale, dar și despre cel mai performant aparat RMN din România!