UE cere Iranului să respecte pe deplin acordul nuclear

Autor: George Traicu
Publicat: 21-09-2020 18:18

Iranul trebuie să pună capăt încălcării obligaţiilor cheie din acordul nuclear din 2015, în pofida presiunii din partea SUA, au afirmat luni statele UE într-o declaraţie comună, relatează dpa potrivit Agerpres.

UE este "grav preocupată de activităţile continue de îmbogăţire ( a uraniului - n.r.) care nu sunt în conformitate cu JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action)", a precizat blocul comunitar în declaraţia comună, referindu-se la titulatura oficială a acordului nuclear.

Un oficial de rang înalt din Ministerul german al Economiei, Andreas Feicht, a prezentat declaraţia UE la reuniunea anuală a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena.

Declaraţia urmează anunţului Washingtonului din weekend că a iniţiat unilateral un proces pentru restabilirea aproape tuturor sancţiunilor ONU care fuseseră ridicate anterior ca parte a acordului.

UE "face apel cu tărie la Iran să revină fără întârziere la implementarea deplină a JCPOA", a adăugat Feicht în mesajul său video.

În acelaşi timp, UE şi-a exprimat regretul profund în privinţa deciziei SUA asupra sancţiunilor şi s-a angajat să sprijine JCPOA.

Marea Britanie, Franţa şi Germania, care au negociat acordul iranian cu SUA, Rusia şi China, resping declanşarea de către Washington a procesului de reinstituire a sancţiunilor, atrăgând atenţia asupra faptului că SUA au părăsit acordul în 2018.

De atunci, Teheranul şi-a mărit stocul de uraniu dincolo de limitele convenite pentru a împiedica ţara să dezvolte arme atomice.

Totuşi, principalul oficial iranian din domeniul nuclear, Ali Akbar Salehi, a declarat la reuniune că există "aspecte pozitive reale în acest mediu politic sumbru".

Salehi a menţionat respingerea de către Consiliul de Securitate al ONU a moţiunii SUA de reinstituire a sancţiunilor împotriva ţării sale şi recenta rezoluţie a Iranului privind un dezacord cu AIEA asupra unei inspecţii la siturile sale nucleare.