Asociații ale oamenilor de afaceri critică mărirea pensiilor: deficitul poate ajunge la 11% din PIB

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 23-09-2020 07:51

Asociații ale oamenilor de afaceri și camere de comerț prezente în România au reacționat la creșterea pensiilor cu 40% decisă marți în Parlament, despre care spun că pune în pericol sustenabilitatea creșterii economice a României și va duce la deteriorarea deficitului de cont curent.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 129: PANARAMELOR!

Au recționat la decizia Parlamentului Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), organizația femeilor antreprenoare CONAF, Camera de comerț Româno-Americană AmCham, Confederația Patronală Concordia și Consiliul Investitorilor Străini (CIS), informează Mediafax.

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenția asupra faptului că marea provocare a României pentru anul 2021 o reprezintă relansarea economiei. Numai în acest mod se vor crea resursele financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare creșterii nivelului veniturilor populației, inclusiv ale pensionarilor.
Generarea unor cheltuieli bugetare nesustenabile, din motive pur electorale, reprezintă un factor de risc major pentru România.

Creşterile votate de către Parlament, spune CNIPMMR vor avea ca efecte punerea în pericol a sustenabilităţii creșterii economice a României, deteriorarea deficitului de cont curent, având în vedere consumul care depăşește valoarea exporturilor, lipsa resurselor pentru investiţii, care să asigure o dezvoltare durabilă şi sustenabilă, creşterea deficitului public și crearea de tensiuni suplimentare pe piaţa forţei de muncă, în special în domeniul privat.

“Creșterea pensiilor cu 40% este nesustenabilă în contextul pandemic dat, iar iresponsabilitatea parlamentarilor care au votat această majorare va conduce pe viitor la o povară bugetară greu de acoperit”, este de părere președintele CONAF, Cristina Chiriac.

„Țara noastră avea deja cea mai mare proporție a cheltuielilor cu salariile, pensiile și asistența socială ca procentaj din buget din toată Uniunea Europeană. Banca Națională a României a avertizat că deficitul poate ajunge la 11% din PIB în urma acestei decizii, cea mai mare valoare de la Revoluție încoace. Ne întrebăm ce se întâmplă dacă pandemia nu se oprește sau se agravează și vor fi necesare resurse publice suplimentare la anul?”, a subliniat patronatul Concordia.

Camera de comerț româno-americană AmCham subliniază că România se află într-o situație fără precedent și că transmite un mesaj confuz comunității investiționale, riscând o retrogradare a rating-ului de țară în aceeași săptămână în care a devenit aplicabilă promovarea pieței de capital românească.

AmCham Romania face apel la responsabilitate din partea decidenților politici astfel încât măsurile și politicile publice adoptate să nu creeze dezechilibre bugetare ci, dimpotrivă să contribuie la sănătatea macroeconomică a țării.

Consiliul Investitorilor Străini adaugă că problema majoră a unui deficit bugetar atât de mare este dificultatea sau chiar imposibilitatea finanțării acestuia pe piețele financiare. „În plus aceste măsuri, ar putea declanșa revizuirea ratingului de țară pentru România, prin urmare, creșterea în continuare a costului datoriei publice ceea ce ar genera un efect negativ asupra întregii economii românești, mai ales în absența unei strategii de rambursare credibile. Astfel, competitivitatea României va fi slăbită chiar din interior, iar recâștigarea pozițiilor de avantaj pierdute vor aduce costuri suplimentare pe termen mediu.

România se află deja sub procedura de deficit excesiv și trebuie să prezinte în această lună Comisiei Europene o strategie de consolidare fiscală, precum și Planul Național de Relansare și Reziliență care să fundamenteze alocarea și finanțarea din partea Uniunii Europene.

Conlucrarea tuturor factorilor de decizie Parlament, Guvern, Președinte, și luarea în considerare a tuturor acestor aspecte, atunci când agenda publică impune adoptarea unor măsuri ce pot afecta întreaga societate este, în opinia noastră, singura cale de rezolvare a problemelor ce stau în fața redresării economice a României”.

Rectificarea bugetară a fost aprobată marți de deputați și senatori, principala modificare adusă de parlamentari proiectului Guvernului fiind revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40%. Liberalii au anunțat că vor ataca decizia la CCR.