Nava Alan Kurdi se îndreaptă către Franţa, cu 133 de migranţi la bord, salvaţi pe mare

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 23-09-2020 16:18

Nava Alan Kurdi aparţinând ONG-ului german Sea-Eye care a salvat 133 de migranţi pe mare sâmbătă, se îndreaptă către portul Marsilia, în Franţa, după ce a încercat să ajungă pe coasta Italiei fără succes, a anunţat miercuri ONG-ul, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Inacţiunea autorităţilor italiene şi germane ne obligă la această măsură”, a dat asigurări, într-un comunicat, conducătorul ONG-ului, Gorden Isler.

Citește și: Traian Băsescu: ‘Dana Budeanu, o femeie care se face că gândeşte adânc, dar pare că nu are cu ce’

Alan Kurdi se îndreaptă de marţi seara către portul din sudul Fraţei, unde urmează, ”aşa cum s-a prevăzut, să se ducă pentru a proceda la o schimbare de echipaj şi a se pregăti de o nouă intervenţie” în estul Mării Mediterane, a precizat Sea-Eye, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) cu sediul la Ratisbonne, în Bavaria.

Paza de Coastă italiană a evacuat marţi două femei, un bărbat şi cinci copii -i nclusiv un bebeluş de cinci luni -, a anunţat Sea-Eye, care a adăugat, într-un mesaj postat pe Twitter, că la bord se mai află 125 de persoane..

”Niciun post de comandament european de operaţiuni de salvare nu a preluat coordonarea oamenilor salvaţi pe Alan Kurdi” până marţi seara, a anunţat Sea-Eye. Italienii au trimis la germani, ţara de origine a ONG-ului.

ONG-ul şi-a reiterat marţi apelurile către posturi de comandament din Italia, Malta, Germania şi Franţa şi către Ministerul german de Externe, ”dar nu a răspuns niciunul”, subliniază Sea-Eye.

Anul 2020 a fost marcat de o creştere a numărului ambarcaţiunilor în partea centrală a Mării Mediterane - ruta migratorie cea mai sângeroasă din lume - a candidaţilor la exil în Europa, plecaţi mai ales din Libia şi Tunisia vecină.

Citește și: Rareș Bogdan prevestește o victorie istorică! Va fi dezastru pentru PSD! ‘Pentru prima dată, vom elibera România de sub jugul roșu’ .

De la începutul lui ianuarie şi până la sfârşitul lui iulie, încercările de traversarea mării din Libia au crescut cu 91% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut - 14 481 de oaneni au plecat pe mare.

Plecările din Tunisia au crescut extrem de puternic - 10 174 de persoane, o creştere cu 462%.

Peste 300 de migranţi au murit anul acesta încercând să traverseze mediterana, însă numărul ar putea fi mult mai mare, estimează Organizaţia Internaţională a Migraţiilor (OIM).