DEZASTRU la Şcoala Hotelieră din Lausanne: 2.500 de studenţi sunt în carantină după ce au mers la petreceri

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 25-09-2020 00:13

Aproximativ 2.500 de studenţi ai prestigioasei Şcoli Hoteliere din Lausanne (Ecole Hoteliere de Lausanne - EHL) din Elveţia au fost plasaţi în carantină după apariţia mai multor focare de contaminare cu noul coronavirus în urma organizării unor petreceri private, au anunţat miercuri autorităţile elveţiene, citate de AFP, potrivit AGERPRES.

Înfiinţată în 1893, EHL este adeseori declarată drept cea mai bună şcoală din domeniul hotelier din lume. Aproape 100 de naţionalităţi sunt reprezentate în rândul studenţilor săi.

"Focare de infecţie importante au apărut la mai multe niveluri ale procesului de predare, făcând imposibilă o închidere mai bine ţintită în comparaţie cu măsura de izolare a celor 2.500 de studenţi vizaţi", au explicat autorităţile din cantonul Vaud, unde se află oraşul Lausanne.

Citește și: PSD, reacție TĂIOASĂ după ce CCR a decis DUBLAREA alocațiilor: Orban trebuie să restituie urgent în buget banii pe care i-a transferat în puşculiţa electorală

Cifra menţionată reprezintă circa trei sferturi din totalul studenţilor de la EHL. În caz de simptome, aceşti studenţi, care se pregătesc pentru a deveni viitoarea elită a industriei hoteliere mondiale, trebuie să îşi facă o autoevaluare online implementată de autorităţi şi, dacă va fi necesar, să se supună apoi unui test de depistare a noului coronavirus.

Contactat de agenţia de presă elveţiană ATS, medicul cantonal Karim Boubaker a dezvăluit că până miercuri au fost confirmate "11 cazuri pozitive, repartizate în trei niveluri de pregătire pentru examenele de licenţă" în cadrul acestei şcoli.

Debutul oficial al plasării în carantină datează de sâmbăta trecută şi perioada de izolare va dura 10 zile. "Cazurile s-au eşalonat începând de miercurea trecută până sâmbătă", când a avut loc o mare petrecere în acea zi, a precizat acelaşi medic, evocând "petreceri incontrolabile prin prisma capacităţii de depistare a persoanelor care au intract în contact" cu studenţii infectaţi cu SARS-CoV-2.

Acelaşi medic cantonal a dat asigurări în privinţa unei monitorizări riguroase a implementării carantinei, garantând că medicii colaborează cu administratorii EHL pentru a realiza teste în fiecare zi în vederea depistării unor eventuale noi cazuri pozitive.

Citește și: Pro România, lovitură sub centură pentru USR: mutarea ar putea duce la dizolvarea partidului/ DOCUMENT

Conform ATS, conducerea EHL "ia toate măsurile necesare pentru a asigura continuarea activităţilor de predare şi a consolidat măsurile sanitare din campus". Cursurile vor continua ca de obicei, dar într-un format online.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, organizarea uneia sau mai multor petreceri s-ar fi aflat la originea acestor numeroase focare de infectare în rândul studenţilor. Petrecerile au avut loc cu puţin timp înainte de decizia luată la jumătatea lunii septembrie de cantonul Vaud de a închide din nou toate discotecile locale în urma unei recrudescenţe a epidemiei de COVID-19.

Cantonul elveţian a interzis totodată reuniunile private la care participă mai mult de 100 de persoane şi a impus obligativitatea purtării măştilor sanitare în toate spaţiile publice închise, cu excepţia magazinelor în care se află mai puţin de 10 persoane.

Elveţia, o ţară cu o populaţie de 8,5 milioane de locuitori, a fost relativ scutită de primul val al pandemiei de coronavirus, în pofida proximităţii sale de Italia, care a fost epicentrul pandemiei din Europa în urmă cu câteva luni. La fel ca şi alte ţări europene, Elveţia se confruntă de câteva săptămâni cu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

De la începutul pandemiei, totalul deceselor raportate în această ţară se ridică la 1.772, iar numărul persoanelor spitalizate se apropie de pragul de 4.800. În total, aproximativ 51.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în Elveţia.