ONU - Papa Francisc deplânge o eroziune a multilateralismului

Autor: George Traicu
Publicat: 25-09-2020 19:15

Papa Francisc a deplâns vineri o "eroziune a multilateralismului" şi a cerut încetarea "climatului de neîncredere" în relaţiile internaţionale, în timpul unui discurs rostit în faţa Adunării Generale a ONU, relatează AFP potrivit Agerpres.

"Trebuie să punem capăt actualului climat de neîncredere. Ne confruntăm în prezent cu o eroziune a multilateralismului, care este cu atât mai gravă cu cât se produce într-un moment în care sunt dezvoltate noi tehnologii militare", a spus papa Francisc.

Fără a menţiona ţările în cauză, suveranul pontif a cerut de asemenea "o reducere a sancţiunilor internaţionale", care, în opinia sa, afectează în special populaţiile civile.

Fidel poziţiilor sale, el a condamnat din nou "logica imorală" care leagă securitatea de "posesia de arme".

"Trebuie să demontăm logica imorală care leagă securitatea personală sau naţională de posesia de arme. Această logică serveşte doar la creşterea profiturilor industriei de armament", a argumentat el.

Papa argentinian şi-a exprimat totodată dorinţa ca ONU să devină mai eficientă şi, în special, Consiliul său de Securitate "mai unit şi mai hotărât".

"Lumea noastră copleşită de rele are nevoie ca Organizaţia Naţiunilor Unite să devină un vector internaţional de pace tot mai eficient. Aceasta înseamnă că membrii Consiliului de Securitate, în special membrii permanenţi, trebuie să acţioneze cu mai multă unitate şi determinare", a adăugat el.

"Nu ieşi niciodată dintr-o criză aşa cum erai înainte. Ieşi mai bine sau mai rău", iar criza legată de pandemia COVID-19 "ne-a arătat că nu putem trăi unul fără celălalt", a subliniat papa Francisc.

"Naţiunile Unite au fost create pentru a aduce naţiunile împreună, pentru a reprezenta o punte între popoare. Să folosim bine această instituţie", a îndemnat el.