UE a lansat duminică un apel la încetarea imediată a ostilităţilor în regiunea Nagorno-Karabah: cheamă Armenia și Azerbaidjanul la negocieri

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 27-09-2020 13:28

Uniunea Europeană a lansat duminică un apel la încetarea imediată a ostilităţilor în regiunea Nagorno-Karabah şi la revenirea Armeniei şi a Azerbaidjanului la masa negocierilor, transmite AFP, potrivit Agerpres.

''Informaţiile privind ostilităţile din Nagorno-Karabah sunt sursa celor mai grave îngrijorări'', a indicat pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

''Acţiunile militare trebuie să înceteze, cât mai urgent, pentru a împiedica orice escaladare. O revenire imediată la negocieri, fără condiţii prealabile, este singura cale posibilă'', a adăugat el.

La rândul său, Franţa le-a cerut Armeniei şi Azerbaidjanului să pună capăt ostilităţilor şi să reia în cel mai scurt timp dialogul, după ce Erevanul a declarat duminică legea marţială în urma ciocnirilor cu forţele azere în regiunea Nagorno-Karabah.

'''Franţa este extrem de îngrijorată de confruntări'', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze Agnes bon der Muhll. Într-un comunicat al MAE francez se arată că Parisul, ''alături de partenerii săi rus şi american, îşi reiterează angajamentul faţă de ajungerea la o soluţie negociată şi durabilă a conflictului'' în regiunea Nagorno-Karabah, ''cu respectarea dreptului internaţional''.

În schimb, Turcia i-a cerut Armeniei să înceteze imediat acţiunile contra Azerbaidjanului care ''vor arunca regiunea în foc''.

''Cel mai mare obstacol pentru pace şi stabilitate în Caucaz este poziţia ostilă a Armeniei şi această ţară trebuie să renunţe imediat la această ostilitate care va trimite regiunea în foc'', a declarat duminică ministrul apărării turc, Hulusi Akar. El a adăugat că

Ankara va susţine Azerbaidjanul cu ''toate resursele sale''.

Armenia a declarat duminică legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea disputată Nagorno-Karabah cu Azerbaidjanul.

Erevanul susţine că Azerbaidjanul a comis un atac aerian şi de artilerie asupra regiunii Nagorno-Karabah, în timp ce partea azeră afirmă că nu a făcut altceva decât să răspundă la o agresiune a forţelor armene, care - potrivit autorităţilor de la Baku - au lansat atacuri ''deliberate şi ţintite'' de-a lungul liniei frontului.