FMI: Diferenţă de investiţii în infrastructură de 1.150 de mld. de euro între Europa de Est şi cea de Vest

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 30-09-2020 19:55
Actualizat: 30-09-2020 21:27

Între investiţiile de infrastructura dintre Europa de Est şi cea Occidentală este o diferenţă de 1.150 miliarde de euro, scrie Mediafax.

Europa Centrală şi de Est are o lipsă de 1.150 miliarde de euro în investiţiile de infrastructură faţă de zona Europei de Vest, arată un studiu al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Potrivit studiului, deși ţările din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESEE) au progresat în ultimii 30 de ani, trebuie să investească în proiecte de infrastructură care conectează regiune: digitalizare, economie inteligentă şi obiectivele climatice – pentru a atinge nivelul ţărilor europene mai dezvoltate, adică UE15.

Căldura bucureștenilor, în pericol! Ce îi transmite Ludovic Orban lui Nicușor Dan

Kristalina Georgieva, directorul FMI, spune că cel mai important lucru este implicarea sectorului privat în proiecte, creşterea transparenţei şi a calităţii proiectelor de investiţii.

Studiul a fost prezentat, luni, la Tallinn şi a fost realizat în contextul summit-ului Iniţiativelor celor Trei Mări care va avea loc, în format de videoconferinţă, pe 19 octombrie.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Obiectivul său principal este de a oferi susţinere politică pentru o mai bună cooperare, convergenţă şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în trei domenii principale: energie, transporturi şi digital. Partenerii cheie ai iniţiativei sunt Germania, UE şi Statele Unite.