Când doi se ceartă, al treilea câștigă: Cum au profitat candidații dreptei de războiul fratricid dintre PSD și Pro România

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 30-09-2020 11:05
Actualizat: 30-09-2020 16:38

PSD și Pro România au candidat separat în majoritatea primăriilor reședință de județ, la alegerile locale din 27 septembrie. Concursul dintre cele două formațiuni a avut ca rezultat, în mai multe municipii, pe un scenariu tras parcă la indigo, victoria forțelor de dreapta care au profitat de sciziunea stângii, s-au unit și au obținut victorii deși plecau cu șansa a doua. În aceste cazuri a funcționat proverbul „Când doi se ceartă, al treilea câștigă”.

1. Municipiul Bacău

Primăria municipiului Bacău a fost câștigată de candidatul USR-PLUS, deputatul Lucian Stanciu Viziteu, candidat susținut și de PNL. Liberalii nu au avut candidat.

Spre deosebire de partidele de dreapta, PSD și Pro România au mers pe drumuri separate.

Din partea Pro România a candidat primarul în funcție, Cosmin Necula (ex-PSD).

PSD a candidat sub sigla „Alianței Social Umaniste”, alături de PPU-SL, candidatul social-democraților fiind Ștefan Sorin Umbrărescu, ex-consilier județean ALDE.

2. Municipiul Giurgiu

'Rețeta' s-a repetat în municipiul Giurgiu, considerat un fief important al stângii.

Candidatul PNL Adrian Valentin Anghelescu a câştigat mandatul de primar al municipiului Giurgiu cu 42,53% din voturi. Și aici s-a format o alianță a dreptei, candidatul PNL fiind susținut și de USR-PLUS care nu și-au pus candidat propriu.

PSD a aliniat la start un candidat importat de la liberali: Marian Măroiu a obțijnut un procent de 26,89%.

Din partea Pro România a candidat primarul în funcţie la acel moment, Nicolae Barbu, transferat de la PSD. Barbu s-a clasat pe locul al treilea cu 22,09% din voturi.

3. Municipiul Slobozia

Și în municipiul Slobozia (Ialomița), condusă până de curând de PSD, câștig de cauză a avut dreapta unită.

Candidatul PNL la funcţia de primar, Dragoş Soare, susținut și de USR-PLUS, a câştigat cursa electorală la o diferenţă de circa 112 voturi faţă de candidatul social-democratul Alexandru Potor, fost secretar de stat la Agricultură.

Pro România l-a avut candidat pe fostul primar în exercițiu, Adrian Mocioniu, transferat de la PSD.

Citește și: Scenariu PNL: Miza următorului ciclu electoral ar putea fi modificarea Constituției (surse) .