Unde dai şi unde crapă! Secretarul general al ONU: 'Pandemia de coronavirus a scos în evidenţă negarea continuă a drepturilor femeilor'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 03-10-2020 16:55

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat joi că pandemia de coronavirus a scos în evidenţă "negarea continuă a drepturilor femeilor", transmit dpa, EFE şi Xinhua, potrivit Agerpres.

Lumea nu şi-a îndeplinit deocamdată "viziunea ambiţioasă" în ce priveşte drepturile femeilor stabilită prin Declaraţia de la Beijing, a subliniat Guterres în cadrul unei reuniuni care a marcat împlinirea a 25 de ani de la adoptarea acestui document.

Astfel, una din trei femei se confruntă cu violenţa pe parcursul vieţii, 12 milioane de fete sub 18 ani se căsătoresc în fiecare an, iar femeile beneficiază de doar 75% din drepturile legale ale bărbaţilor, pe plan mondial.

Citește și: Nelu Tătaru: ‘Nu putem limita această creştere decât respectând regulile’

Mai mult, "în unele părţi ale lumii, nivelul de femicid - uciderea de femei - poate fi comparat cu o zonă de război", a afirmat secretarul general al ONU.

Femeile duc greul impactului social şi economic al pandemiei, cele angajate în economia informală fiind primele care au rămas fără locuri de muncă, şi sunt expuse "unei pandemii paralele a violenţei pe bază de gen", a deplâns Guterres.

"Dacă nu luăm măsuri chiar acum, COVID-19 poate distruge o generaţie de progrese fragile spre egalitatea de gen", a avertizat el, enumerând ca prime măsuri "reprezentarea egală a femeilor în poziţii de conducere, în guverne, consilii de administraţie, în negocierile privind clima şi la masa tratativelor de pace".

Citește și: România a obţinut de la Uniunea Europeană un împrumut record!

Secretarul general al ONU a îndemnat totodată statele lumii să-şi asume angajamente concrete în ce priveşte implementarea de acţiuni ferme şi de cote, cuprinderea femeilor care lucrează în sector informal în reţelele de securitate socială şi eliminarea violenţei.

Declaraţia de la Beijing, adoptată în finalul Celei de-a patra conferinţe mondiale privind femeile, desfăşurată în 1995 în capitala chineză, a fost primul mare acord global menit să promoveze drepturile femeilor. În cadrul conferinţei, guverne din toată lumea au convenit totodată asupra unui plan amplu vizând realizarea egalităţii de gen în plan legal, cunoscut ca Platforma pentru acţiune de la Beijing.