A fost lansată o Petiție online pentru `ANULAREA VOTULUI SI REFACEREA ALEGERILOR IN BUCURESTI`

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 03-10-2020 09:11

La aproape o săptămână de la alegerile locale procedurile nu sunt încă finalizate. Au ieșit la iveală numeroase nereguli, mai grave sau mai puțin grave, iar apoi până la contestații și solicitări de renumărare a voturilor, anularea scrutinului și refacerea lui nu a mai fost decât un pas. Cele mai mari probleme au fost în Capitală și deci aici am avut a face cu cele mai multe contestații.

Vezi și: STUDIU Pandemia îşi face loc în coşmarurile oamenilor: Vise despre paşapoarte pierdute, frontiere închise, spaţii supraaglomerate şi moarte

Sunt mulți care susțin că problemele din București au fost foarte grave și prin urmare ele nu pot fi reparate decât printr-o mișcare radicală care să aducă iar decizia la popor - `ANULAREA VOTULUI SI REFACEREA ALEGERILOR IN BUCURESTI`. O petiție online a fost lansată în acest sens:

”Dreptul de vot este unul din drepturile electorale fundamentale, iar drepturile electorale sunt prin excelență drepturi exclusiv politice. Aceasta se explică prin faptul că, datorită conținutului lor, aceste drepturi pot fi exercitate numai pentru participarea cetățenilor la guvernare.

Într-un stat de drept și democratic poporul trebuie să aibă ultimul cuvânt, iar acest lucru devine realitate prin exercitarea drepturilor electorale de către cetățeni. Atât norme de drept internațional care stabilesc obligațiile statului român raportat la acordarea exercițiului dreptului de vot propriilor lui cetățeni, cât și norme de drept intern care acordă dreptul de vot tuturor cetățenilor români care au împlinit vârsta de 18 ani – indiferent de țara unde aceștia își au reședința sau domiciliul (articolul 36 din Constituție).

În ceea ce privește normele de drept internațional aplicabile, cele mai exacte din punct de vedere al forței juridice sunt cele prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor și Libertăților fundamentale ale Omului (în continuare, CEDO), respectiv în articolul 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție și articolul 1 din Protocolul nr. 12 la Convenție coroborat cu articolul 14 CEDO – dispoziții care trebuie interpretate în lumina celor cinci principii fundamentale care stau la baza patrimoniului electoral european, respectiv sufragiul universal, egal, liber exprimat, secret și direct – principii stabilite în Codul bunelor practici în materie electorală elaborat în 2002 de Comisia Europeană pentru democrație prin drept (cunoscută sub numele de Comisia de la Veneția) și care reapar menționate în articolul 81 din Constituția României referitor la alegerea Președintelui.

Tinand cont de faptul ca textele legislative enumerate mai sus  NU au fost respectate, precum si de faptul ca cetatenii au fost manipulati in timpul votului , tinand cont si de frauda de la vot , SE SOLICITA ANULAREA VOTULUI PRECUM SI REFACEREA ALEGERILOR LA NIVELUL MUNICIPIULUI BUCURESTI.”

Până la ora publicării acestei știri Petiția lansată de Partidul României Europene strânsese deja peste 2000 de semnături.