Telenovela renumărării voturilor continuă: Ping-pong între BEC şi BEM cu solicitările partidelor

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 03-10-2020 16:29
Actualizat: 03-10-2020 16:31

După ce Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti (BEM) a hotărât vineri să-şi decline competenţa către Biroul Electoral Central (BEC) în soluţionarea solicitărilor de renumărare a voturilor la Sectorul 1 şi Sectorul 5, BEC retrimite cererea către BEM, cu indicaţia de competentă soluţionare în acord cu recomandările anterioare.

Iniţial, Biroul Electoral al Sectorului 5 decisese renumărarea voturilor în câteva secţii de votare, potrivit anunţului candidatului PNL şi USR-PLUS la Primăria Sectorului 5, Cristian Băcanu. De asemenea, PSD depusese o solicitare de renumărare a voturilor la Sectorul 1. Social-democraţii au avut şi o cerere de anulare a alegerilor în Sectorul 1. BEC a respins joi solicitarea PSD de a fi anulate alegerile din Sectorul 1.

Preşedintele BEM a solicitat joi o dezlegare de la BEC după ce "o majoritate conjucturală" din BES5 a aprobat renumărarea voturilor în sector, deşi legea nu prevede această posibilitate decât în anumite condiţii, care nu erau îndeplinite. BEC a răspuns printr-o interpretare care ducea la blocarea renumărării, însă decizia aparţinea tot BEM, astfel că în şedinţa de vineri a BEM s-a lăsat cu scandal. Preşedintele BEM i-a ameninţat pe reprezentanţii partidelor că ar putea răspunde penal dacă votează altfel decât a recomandat BEC, iar până la urmă solicitarea de renumărare a fost declinată din nou la BEC.

Biroul Electoral Central a decis clasarea de către preşedintele BEC, la propunerea şefului departamentului legislativ al AEP, a cererilor de "renumărare". Decizia definitivă privind contestaţia deciziei Biroului Electoral al Sectorului 5  aparţine BEM, astfel că telenovela continuă la Municipiu. Teoretic, ar fi o formalitate ca BEM să anuleze renumărarea de la Sectorul 5, însă decizia trebuie să fie luată de majoritatea deţinută de reprezentanţii partidelor.