Două noi focare de pestă porcină africană în judeţul Bihor

Autor: George Traicu
Publicat: 05-10-2020 23:36

DSVSA Bihor a informat luni că totalul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) din judeţ este de 21, ultimele două focare declarate la porcii domestici fiind, în data de 23 septembrie în localitatea Boianu Mare şi în data de 30 septembrie în localitatea Sălacea, notează Agerprews.

Conform procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, se arată într-un comunicat transmis de instituţie.

În ce priveşte evoluţia PPA la porcii mistreţi, în această perioadă nu au fost diagnosticate cazuri noi de evoluţie, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

La această dată, din cele 21 de gospodării afectate de PPA la nivel de DSVSA Bihor, au fost procesate şi finalizate prin despăgubirea proprietarilor 3 gospodării şi urmează a fi despăgubiţi alţi nouă proprietari.

Conducerea DSVSA Bihor face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Totodată, populaţia a fost informată că, în scopul prevenirii şi controlului PPA în România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor desfăşoară un program naţional de supraveghere şi control al PPA, prin care se urmăreşte verificarea modului de respectare a cerinţelor la mişcarea porcinelor, efectuarea recensământului tuturor exploataţiilor de porcine, implementarea şi respectarea restricţiilor în focarele de boală, respectiv implementarea şi respectarea măsurilor de stingere a focarelor de boală şi de ridicare a restricţiilor impuse în localităţile afectate.

"În acest context rugăm proprietarii exploataţiilor de porcine din judeţul Bihor să acorde sprijinul necesar inspectorilor DSVSA Bihor care vor efectua recensământul şi controlul exploataţiilor de porcine din judeţ, a declarat, în comunicat, directorul DSVSA Bihor, Remus Moţoc.