Zeci de persoane arestate în două operaţiuni în Turcia pentru presupuse legături cu Fethullah Gülen

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 13-10-2020 17:29

Zeci de persoane au fost arestate marţi de poliţia turcă, în cadrul unor vaste operaţiuni vizând 167 de persoane - majoritatea militari activi -, suspectate de legături cu predicatorul în exil Fethullah Gülen, potrivit televiziunii publice turce, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Gülen, care trăieşte în Statele Unite din 1999, este acuzat de faptul că a orchestrat puciul eşuat di iulie 2016 împotriva lui Recep Tayyip Erdogan.

Două operaţiuni distincte au avut loc marţi - prima în provincia de coastă Izmir, vizând 110 suspecţi, în peste 20 de alte provincii, potrivit postului TRT Haber, iar a doua operaţiune viza 57 de presupuşi ”gulemişti”, în 11 porvincii, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Citește și: Informații din ședința Orban-Vela-Tătaru-Arafat: Zonele unde masca de protecție ar putea fi obligatorie și pe stradă

După lovitura de stat eşuată din iulie 2016 - în care Gülen neagă orice implicare -, aproximativ 80.000 de persoane au fost plasate în detenţie preventivă, iar aproximativ 150.000 de funcţionari au fost concediaţi sau suspendaţi din funcţii în cadrul serviciilor de informaţii , armată şi în alte sectoare.

Apărători ai drepturilor omului şi ţări occidentale, care au denunţat amploarea acestei represiuni, acuză Ankara că a folosit puciul ratat ca pretext pentru a reduce opoziţiala tăcere, o acuzaţie pe care Guvernul turc o respinge,evocând motive de securitate naţională.