Justiţia elveţiană a restituit 36,6 milioane franci elveţieni către Confederaţia sud-americane de fotbal

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 14-10-2020 19:24

Parchetul elveţian a restituit Confederaţiei sud-americane de fotbal (CONMEBOL) suma de 36,6 milioane franci elveţieni (34 milioane euro), confiscată de la doi foşti conducători, anchetaţi pentru corupţie în scandalul din cadrul FIFA, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Paraguayanul Nicolas Leoz, preşedinte al CONMEBOL până în 2013, decedat în august 2019, şi argentinianul Eduardo Deluca, fost secretar general al forului sud-american timp de 23 ani, au fost acuzaţi că s-au îmbogăţit de manieră ilicită, în detrimentul CONMEBOL'', se arată într-un comunicat al Ministerului public al confederaţiei elveţiene (MPC).

Cei doi oficiali au primit mită în schimbul drepturilor de televizare ale competiţiilor CONMEBOL, precum Copa America şi Copa Libertadores, acuzaţii care le-a adus excluderea pe viaţă din fotbal.

Nicolas Leoz, fost vicepreşedinte al FIFA şi om de încredere al fostului şef FIFA, Sepp Blatter, este suspectat de procurorii americani că a primit mită pentru a favoriza atribuirea organizării Cupei Mondiale Rusiei în 2018 şi Qatarului în 2022, în detrimentul Statelor Unite, respectiv Marii Britanii.

Citește și: Victor Ponta trage semnalul de alarmă: Dacă nu o facem acum – până în 2024 va mai exista România?

MPC, care a demarat din 2015 peste 20 de anchete privind fotbalul mondial, a confiscat după decembrie 2019 suma de 36,6 milioane franci elveţieni din conturile elveţiene, care a fost returnată CONMEBOL în trei tranşe: 16,1 milioane în 2019, 1,8 milioane şi apoi 18,7 milioane în septembrie 2020.

Parchetul elveţian a închis dosarul lui Nicolas Leoz, după decesul paraguayanului, în timp ce ancheta contra lui Deluca a fost clasată în septembrie, din cauza unei proceduri penale deschisă în ţara lui pentru aceleaşi fapte.

Cei doi oficiali figurează printre conducătorii fotbalului sud-americani din inima scandalului uriaş ''Fifagate'' declanşat în 2015, de către procurorii americani care au reuşit în 2018 să obţină condamnări la închisoare contra fostului preşedinte al federaţiei paraguayene şi a fostului preşedinte al confederaţiei braziliene de fotbal.

Eduardo Deluca este vizat de un mandat de arestare internaţional, dar justiţia argentiniană a refuzat extrădarea lui pentru a fi judecat în SUA.