Două expresii ale aceluiași proces: tromboza venoasă profundă și tromboembolismul pulmonar

Autor: Roxana Popa
Publicat: 20-10-2020 21:59

Pacienții care au suferit intervenții chirurgicale se pot confrunta cu o complicație majoră: tromboza venoasă profundă. Dacă aceasta nu este identificată și tratată corespunzător, poate duce la o altă complicație: tromboembolismul pulmonar, a treia cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară și principala cauză de deces la pacienții cu vârsta peste 65 de ani spitalizați și la femeile gravide.

Tromboza venoasă profundă și tromboembolismul pulmonar sunt expresii ale aceluiași proces: tromboembolismul venos.

Cauzele tromboembolismul venos pot fi atât genetice, cât și dobândite. Studii recente au arătat că, pentru fumători, riscul de a dezvolta această complicație este de 2-3 ori mai mare decât la nefumători.

Cele mai frecvente simptome, în cazul trombozei venoase profunde, sunt durerea și sensibilitatea gambei sau a coapsei. Senzația de durere poate varia de la un pacient la altul, de la o durere ușoară până la crampe. Edemul și distensia venoasă sunt alte semne ce pot indica în mod clar prezența trombozei venoase profunde.

În cazul tromboembolismului pulmonar, simptomele sunt variate și depind de mărimea cheagului, gradul de obstrucție și starea generală a pacientului. Printre cele mai întâlnite simptome se numără: durerea toracică, care apare la aproximativ 70% din pacienții cu embolie pulmonară, dispneea, tusea sau colapsul circulator.

În urma confirmării diagnosticului de tromboembolism venos, se stabilește un plan de tratament în funcție de stadiul afecțiunii și de obiectivele terapeutice.

Intră în acest articol semnat de Dr. Ionuț Munteanu, medic primar Chirurgie vasculară și medic specialist Chirurgie cardiacă și a vaselor mari la Spitalul Clinic Sanador, și vezi care sunt modalitățile de tratament disponibile.