Nou summit NATO în martie, în cazul în care se schimbă liderul de la Casa Albă

Autor: George Traicu
Publicat: 20-10-2020 16:31

NATO are în vedere un summit în martie, la Bruxelles, pentru a-l primi pe noul preşedinte american, în cazul în care Joe Biden obţine o victorie în alegerile de la 3 noiembrie în Statele Unite, declară diplomaţi şi oficiali de la Alianţa Nord-Atlantică pentru Reuters.

Însă un summit ar urma să aibă loc către jumătatea lui 2021 în cazul în care este ales Donald Trump.

O reuniune a şefilor de stat şi de guverne din Alianţa Nord-Atlantică la începutul primăverii ar viza o relaxare a relaţiilor, puse la încercare de cei patru ani ai preşedinţiei lui Donald Trump, care a catalogat blocul militar occidental drept ”depăşit”.

Trump i-a catalogat, de asemenea, pe unii dintre aliaţi drept ”infractori” şi a ameninţat voalat în iulie 2018 cu retragerea Stateleor Unite din NATO.

”Majoritatea aliaţilor  vor o victorie a lui Joe Biden luna viitoare, dar vor colabora, evident, şi cu o administraţie Trump realeasă”, a declarat un diplomat la sediul NATO la Bruxelles.

Un summit în martie ”i-au oferi lui Biden o tribună pentru a reuni din nou Europa şi America de Nord, iar asta ar oferi NATO oportunitatea de a lăsa în urmă epoca Trump”, a declarat alt diplomat.

Alţi doi oficiali le-au confirmat spusele.

Atât cei doi oficiali, cât şi cei doi diplomaţi au declarat că, dacă Trump este reales, NATO va încerca să organizeze un summit la începutul verii. O asemenea întâlnire ar fi mai puţin urgentă, întrucât preşedintele american a participat deja la summituri NATO şi şi-ar putea înăspri poziţia, declară sursele citate.

Cei 30 de membri ai Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic au convenit anul trecut să organizeze un summit în 2021.

Contactată de Reuters, Alianţa a refuzat să se exprime cu privire la eventuale date ale acestui summit în funcţie de rezultatul alegerilor prezidenţiale americane.