Alexander Adamescu A PIERDUT procesul din Regatul Unit, în care cerea să nu fie extrădat în România

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 21-10-2020 19:14
Actualizat: 21-10-2020 22:49

Curtea Supremă a Regatului Unit a judecat cererea lui Alexander Adamescu, fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu, de a nu fi extrădat în România. Adamescu junior a pierdut procesul și poate fi extrădat, este verdictul dat de magistrații britanici.

În recursul său, Alexander Adamescu susținea că este victima unei persecuții politice în România și că extrădarea ar reprezenta o încălcare a drepturilor omului în legislația europeană, relatează platforma Law360. El a fost arestat pe 26 martie 2018, în baza unei sentinţe a judecătorului John Zane, de la Westminster Magistrates Court, când s-a decis și extrădarea sa în România. Tot atunci, Alexander Adamescu era acuzat și de obstrucţionarea justiţiei prin folosirea de documente falsificate, scrie universul.net.

Citește și: Codrin Ștefănescu, atac dur la Marcel Ciolacu: ‘I-a ras pe toți!’

Pe 6 martie 2019, judecătoarea Philippa Whipple, de la Înalta Curte de Justiție din Marea Britanie, a decis înlocuirea măsurii de arestare preventivă a lui Alexander Adamescu şi încarcerare a acestuia în închisoarea Wandsworth cu alte masuri judiciare şi plata unei cauţiuni de 435.000 lire sterline.

Bogdan Alexander Adamescu este în prezent singurul director al firmei olandeze Nova Group Investments BV şi moştenitorul unei părţi din averea lui Dan Adamescu, estimată la 800 milioane EURO. Pe numele său există un Mandat European de Arestare, emis în data de 6 iunie 2016, emis în baza acuzaţiilor că în anul 2013 ar fi mituit doi judecători de la Secția 7 Civilă a Tribunalului București.

Citește și: Ludovic Orban, reacție despre faptul că Traian Berbeceanu nu este înalt funcționar public: ‘Rezervorul de înalți funcționari publici este foarte restrâns’

Alexander Adamescu a atacat cu apel decizia de la Westminster Magistrates Court, în încercarea de a bloca, în continuare, extrădarea sa în România. Avocaţii săi au încercat să demonstreze că prima instanță ar fi ignorat, în mod eronat, recomandarea Tribunalului ICSID de la Washington, prin care se solicita suspendarea procedurii de extrădare până la luarea deciziei finale în procesul dintre Nova Group şi România. Acest proces de arbitraj, început în iulie 2016, are ca obiect compania ASTRA Asigurări, intrată în faliment în anul 2015.

Însă, judecătoarea Philippa Whipple a decis că extrădarea se poate face, pentru că Alexander Adamescu nu este parte în procesul de arbitraj, ci doar un martor citat de Nova Group.

Citește și: Cozmin Gușă dezvăluie cine va guverna România din decembrie! Lovitură pentru PSD

Aceeași judecătoare a amânat luarea unei hotărâri a instanței referitoare la faptul că extrădarea este sau nu posibilă, în baza legislației europene în domeniul drepturilor omului, până când se vor da sentinţele și în alte două alte cazuri în care au fost ridicate obiecţii cu privire la caracterul inadecvat al condițiilor de detenție din România și credibilitatea asigurărilor date de autoritățile române în acele cazuri, mai scrie sursa citată.

Judecătoarea britanică a amânat, de asemenea, luarea unei hotărâri a instanței privind eventuala motivare politică a cererii de extrădare a lui Adamescu, precum și referitoare la alte circumstanțe din România ce ar putea demonstra faptul că Adamescu nu ar trebui extrădat.

Citește și: Partidul lui Traian Băsescu dă lovitura înainte de alegeri! Istoricul și profesorul Florian Bichir intră în cursa pentru parlamentare

Până la această nouă înfăţişare la proces, Alexander Adamescu se întorsese la partenera sa de viaţă, Adriana Constantinescu, şi la cei trei copii pe care îi au împreună, rămânând în arest la domiciliu.