VIDEO - Președintele Franței, mesaj emoționant despre profesorul ucis: 'A devenit chipul Republicii'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 22-10-2020 06:29
Actualizat: 22-10-2020 07:37

Pentru Emmanuel Macron, Samuel Paty "întruchipa Republica care renaşte în fiecare zi în sălile de clasă, libertatea care se transmite şi se perpetuează în şcoli". "Samuel Paty a devenit vineri chipul Republicii", a declarat preşedintele Franţei într-un discurs emoţionant, informează News.ro.

Franţa îi aduce un omagiu naţional profesorului Samuel Paty la Sorbona. Ceremonia, are loc în prezenţa a 400 de invitaţi în curtea universităţii.

Preşedintele Republicii franceze, care i-a denunţat în debutul discursului său pe "laşii" care l-au livrat pe Samuel paty "barbarilor", a adus un omagiu profesorului care "iubea cărţile şi ştiinţa".

Citește șI: Papa Francisc militează pentru homosexuali! Cere o lege specială: 'Au dreptul să facă parte dintr-o familie'

Şeful statului francez şi-a continuat discursul salutând acţiunea profesorului de-a lungul carierei sale.

"A face republicani a însemnat lupta lui Samuel Paty", a declarat Emmanuel Macron în timpul omagiului naţional adus profesorului.

Macron a asigurat că desenele şi caricaturile vor continua să fie publicate şi arătate. "Vom continua să predăm, vom aduce laicitatea, vom continua lupta pentru libertate", a adăugat preşedintele francez.

Miercuri, Emmanuel Macron a publicat pe Facebook o fotografie cu Samuel Paty.

Citește și: Șerban Nicolae, anunț crucial privind viitorul său în PSD: 'O ușă se închide, o alta se deschide'

Samuel Paty, profesor de istorie-geografie, a fost decapitat vineri la Conflans-Sainte-Honorine din cauză că le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mohamed din săptămânalul satiric Charlie Hebdo. Ucigaşul profesorului, Abdoullakh Anzorov, un rus cecen în vârstă de 18 ani, a fost ucis de poliţişti.