Polonia și Ungaria denunță 'șantajul' privind oferirea fondurilor europene, în funcție de respectarea statului de drept: 'Sunt un activ comun'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 22-10-2020 20:43

Polonia şi Ungaria vor ''face ceea ce este nevoie'' pentru a opri orice potenţial şantaj al condiţionării accesării fondurilor europene, a declarat joi la Varşovia ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după o întâlnire cu omologul său polonez Zbigniew Rau, scrie agenţia MTI, potrivit AGERPRES.

''Polonezii şi ungurii contribuie la produsul economic al UE'' şi ''fondurile europene sunt un activ comun'', a adăugat Szijjarto, referindu-se la cererile privind condiţionarea accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept.

Anterior, Ungaria şi Polonia au ameninţat cu blocarea viitorului buget multianual al UE şi a fondului european de redresare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro dacă vor fi introduse astfel de condiţionalităţi.

Szijjarto a anunţat că, tot joi, va semna cu ministrul polonez al infrastructurii, Andrzej Adamczyk, un ''document cadru care va trebui supus aprobării în vederea obţinerii sprijinului UE'' pentru o linie de tren de mare viteză între Budapesta şi Varşovia, care să poată fi interconectată cu reţelele feroviare de mare viteză vest-europene.

Pe de altă parte, cei doi miniştri de externe au convenit să respingă pactul privind migraţia propus de Comisia Europeană. Acest pact ''cuprinde în continuare cote de refugiaţi, deşi forţează o încercare gramaticală de a le descrie altfel'', remarcă şeful diplomaţiei ungare.

Citește și: Un om de afaceri de top lansează acuzații grave împotriva unui candidat USR-PLUS: 'A fost angajatul meu. Se uita la filme intezise minorilor'

În privinţa situaţiei din Belarus, el a anunţat că reprezentanţa diplomatică ungară din această ţară va emite vize în numele Poloniei, după ce mai mulţi diplomaţi polonezi, inclusiv ambasadorul, au fost obligaţi să părăsească Belarusul.