Forțele armene recunosc o primă înfrângere: victorie de moment pentru Azerbaidjan

Autor: George Traicu
Publicat: 27-10-2020 19:04
Actualizat: 27-10-2020 20:34

Armenia a recunoscut că forţele din enclava separatistă azeră Nagorno Karabah s-au retras dintr-un oraş considerat strategic, situat între enclavă şi frontiera iraniană, o retragere considerată o victorie militară a Azerbaidjanului, în contextul în care au eşuat deja mai multe armistiţii, relatează Reuters potrivit news.ro.

Azerbaidjanul, susţinut de către Turcia, încearcă să preia controlul asupra regiunii Nagorno Karabah, situată pe teritoriul azer, cu populaţie majoritar armeană.

Confruntările armate, care au reizbucnit în septembrie, s-au soldat cu sute de morţi şi alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui conflict regional mai larg, în cazul unei implicări a Turciei sau Rusiei.

Un oficial de la Ministerul armean al Apărării, Arţrun Hovhanisian, a anunţat în noaptea de luni spre marţi, într-o conferinţă de presă, că forţele separatiste s-au retras din oraşul Gubadli, situat în sudul Nagorno Karabah, pentru a ”evita pierderi inutile”, şi a dat asigurări că situaţia ”nu este critică”.

Această victorie militară a Azerbaidjanului ar putea complica o soluţionare diplomatică a conflictului.

Baku, susţinut de Ankara, respinge orice soluţie care ar permite Erevanului să-şi păstreze controlul asupra Nagorno Karabah, o regiune pe care armenii o consideră parte a teritoriului lor în mod istoric.

Cele două ţări au acceptat duminică un armistiţiu - sub egida Statelor Unite -, însă acordul nu a avut vreun impact pe teren, la fel ca două armistiţii anterioare, negociate de Rusia.

Mișcare strategică la New Delhi în urma tensiunilor de la granița cu China - India a încheiat un acord de apărare cu SUA

Confruntări armate izolate aveau loc marţi, în mai multe locuri, pe linia frontului, a anunţat într-un comunicat ”ministerul apărării” al enclavei separatiste.

Acesta a anunţat 35 de morţi în rândul forţelor sale, iar bilanţul total a crescut la 1.009 morţi de la reizbucnirea războiului, la 27 septembrie.

”Situaţia în zona de conflict a rămas relativ stabilă şi tensionată toată noaptea (de luni spre marţi). Dueluri de artilerie au continuat în anumite zone”, a anunţat ”ministerul” separatist.

Obuze au căzut în oraşele Martuni şi Martakert şi în sate situate în partea de nord a regunii Askeran.

Ministerul azer al Apărării a anunţat că poziţiile sale militare din apropiere de linia frontului au fost ţinta unor tiruri şi că lupte continuau în principal în regiunile Khojavend, Fizuli şi Gubadli.

Grupul de la Minsk al OSCE, mediator în conflict, urmează să se întâlnească joi cu miniştrii azer şi armean de Externe, la Geneva.

Grupul este prezidat de Franţa, Rusia şi Statele Unite, iar Turcia a cerut să joace un rol mai important în cadrul grupului de mediere.