Cum ar putea arăta viitorul Guvern (variantele PNL)

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 28-10-2020 17:34
Actualizat: 29-10-2020 05:35

În PNL au început să se creioneze variantele de lucru pentru formarea viitorului Guvern.

Surse liberale au declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că pentru formulele de constituire a viitorului Executiv, partidul pleacă de la două principii care nu sunt negociabile:

1. PNL nu acceptă un premier din afara partidului

2. PNL exclude să guverneze cu PSD

Sursele citate spun că cel mai probabil PNL nu va putea obține singur 50+1 din mandate, astfel că va exista aproape cu siguranță un Guvern de coaliție.

Liberalii și-au calculat că vor deține în viitorul legislativ aproximativ 35-37% din mandate, cu posibilitatea de a ajunge până la 40% din mandate.

Varianta „optimistă” vehiculată în PNL este ca liberalii să formeze un Guvern format exclusiv din partide membre ale aceleiași familii politice europene PPE, adică un Guvern PNL + PMP + UDMR, care să fie primească la votul de învestitură și sprijinul grupului minorităților naționale.

Varianta „B” în PNL este o înțelegere cu USR-PLUS.

Liberalii susțin că se poate ca USR-PLUS să fie luați la guvernare cu miniștri, dar este fezabilă și o variantă intermediară: se încheie un protocol de colaborare parlamentară prin care PNL și USR-PLUS se angajează să susțină anumite proiecte proiecte comune, cu condiția ca PNL-USR să voteze învestirea Guvernului chiar dacă nu intră la guvernare.

În PNL se mai ia în calcul un scenariu de avarie: O negociere punctuală fie cu Pro România, fie negocieri „la bucată” cu parlamentari tehnocrați din PSD pentru a vota strict învestirea noului Executiv și adoptarea bugetului pe anul 2021. Surse liberale spun că această variantă ar putea să fie folosită doar în cazul în care PNL a epuizat toate celelalte variante și nu se poate forma Guvernul.