O dronă militară turcească, echipată cu sisteme de ţintire canadiene, a fost doborâtă în Nagorno-Karabah

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 30-10-2020 20:15

O dronă militară de fabricaţie turcă, doborâtă de forţe armene în conflictul din Nagorno-Karabah, era echipată cu sisteme de ţintire canadiene, afirmă vineri cotidianul canadian The Globe and Mail, care a fotografiat aceste piese, potrivit AFP.

Canada şi-a suspendat la începutul lunii octombrie exporturile de arme spre Turcia pe durata unei anchete privind posibile livrări de către această ţară a unor materiale militare canadiene Azerbaidjanului, potrivit AGERPRES.

Citește și: Gabriela Firea, un nou atac crunt la adresa Guvernului Orban: ‘Deschideți școlile! Testați copiii și profesorii! Izolați focarele! Aveți cu ce! V-am lasat stocuri, rezerve, spitale dotate, tot ce trebuie!’

Turcia este un aliat fidel al Azerbaidjanului în conflictul pentru controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah.

Fotografii ale pieselor dronei doborâte au fost făcute joi de către un fotoreporter al ziarului canadian trimis la un complex militar armean.

Un expert citat de cotidian, Kelsey Gallagher, afirmă că fotografiile arată un sistem imagistic şi de ţintire MX-15 D fabricat de societatea canadiană L3Harris Wescam.

Ottawa eliberase în luna mai permise acestei societăţi din Burlington, statul Ontario, pentru a exporta astfel de sisteme fabricantului de drone turc Baykar.

Citește și: PER o nouă lovitură înainte de alegeri. Ce nume grele din lumea sportului s-au alăturat partidului

"Deşi ştiam că este vorba despre un captator Wescam doar privind turela însăşi, menţiunea CMX-15D pe codul de serie al plăcii de bază face imposibil de negat că este vorba despre un material fabricat în Canada", a declarat Gallagher. "Aceeaşi placă de bază conţine de asemenea inscripţia Baykar, fabricantul dronei turceşti Bayraktar TB2", a subliniat el.

Populată majoritar de etnici armeni, regiunea Nagorno-Karabah s-a separat unilateral de Azerbaidjan odată cu destrămarea URSS, ceea ce a dus la un război sângeros la începutul anilor 1990, soldat cu circa 30.000 morţi. Baku cere de atunci retragerea Armeniei din această regiune inclusă în componenţa Azerbaidjanului de către liderii sovietici în anii' 30 ai secolului trecut.