Muzeul Revoluţiei de la Timişoara va purta numele primului martir din Decembrie 1989

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 04-11-2020 14:06

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat, la Timişoara, că Muzeul Revoluţiei care va fi deschis în oraş va purta numele primului erou al Revoluţiei din Decembrie 1989, Lepa Bărbat, familia acesteia dându-şi deja acordul, potrivit news.ro.

”Muzeul Revoluţiei care va fi construit la Timişoara va purta numele Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste «Lepa Bărbat» pentru că a fost primul erou al Revoluţiei, este un simbol local. Am obţinut deja acordul familiei şi sunt absolut onoraţi pentru că avem această iniţiativă”, a declarat Bogdan Gheorghiu, în cadrul unei conferinţe de presă, la Timişoara.

Citește și: DOSAR 'Ăia 3.045.000 euro cad cu toții, nu rămâne așa în pom', îl asigura ofițerul Fleancu pe afaceristul Bogdan Savin, legat de expertiza din dosarul său penal

Lepa Bărbat a căzut secerată de gloanţe în data de 17 decembrie 1989, în Piaţa Libertăţii din Timişoara, unde ieşise cu soţul ei şi cu fetiţa în vârstă de 12 ani. Şi soţul a fost rănit în acelaşi moment. Trupul femeii a fost dus la Morga Spitalului Judeţean, apoi, alături de alte cadavre, transportat la Popeşti - Leordeni, unde a fost incinerat. Cenuşa a fost aruncată, apoi, pe o gură de canal.

În luna iunie 2019, fosta garnizoană militară aflată în centrul Timişoarei, în Piaţa Libertăţii, a trecut oficial de la Ministerul Apărării la cel al Culturii, iar în incintă va fi amenajat Muzeul Revoluţiei. Urmează ample lucrări de reparaţii care vor dura câţiva ani.