Apar informații incendiare: Atentatul din Viena, o gafă de proporții a contraspionajului austriac

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 05-11-2020 06:39

Atacul sângeros de la Viena a fost precedat de o „deficienţă de comunicare” în ceea ce priveşte informaţia transmisă Austriei de poliţia slovacă, a recunoscut ministrul de interne austriac Karl Nehammer, informează dpa şi Reuters.

Nehammer a confirmat că Biroul austriac pentru protecţia Constituţiei şi combaterea terorismului (BVT), responsabil cu securitatea internă şi contraspionajul, a fost informat de partea slovacă în iulie cu privire la faptul că Kujtim Fejzulai, care a ucis patru persoane şi a rănit alte 20 luni seara în centrul Vienei, într-o rafală de focuri de armă, încercase că cumpere muniţii în Slovacia.

"Se pare că ceva a funcţionat greşit în paşii de comunicare ce au urmat", a declarat Nehammer în cadrul unei conferinţe de presă. El a anunţat că va fi înfiinţată o comisie în această problemă, precum şi asupra aceleia că Fejzulai a fost eliberat mai devreme din închisoare. Fejzulai fusese condamnat la 22 de luni de închisoare anul trecut, după ce încercase să se alăture combatanţilor islamişti în Siria. El a fost eliberat condiţionat în decembrie şi a participat la un program de deradicalizare.

Potrivit ministrului austriac, o înregistrare video confirmă că Kujtim Fejzulai a acţionat singur în timpul atacului de la Viena. Kujtim Fejzulai a ucis patru persoane şi a rănit peste 20, luni seara, într-un atac armat în capitala austriacă, înainte ca poliţia austriacă să-l împuşte mortal.