Cu Vladimir Putin ales pe viață, Rusia face mișto de americani: 'Prezidențialele arată lacunele evidente ale sistemului electoral american'

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 05-11-2020 17:59
Actualizat: 05-11-2020 18:03

Tensiunile din jurul alegerilor prezidenţiale din SUA ilustrează "lacunele evidente" ale sistemului electoral american, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, care şi-a exprimat totodată speranţa că această criză nu va duce la "revolte în masă", informează AFP.

"Lacunele evidente ale sistemului electoral american sunt vizibile, ceea ce a fost subliniat în repetate rânduri de observatori internaţionali, inclusiv de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi de experţi recunoscuţi în acest domeniu", a declarat Zaharova în timpul unei conferinţe de presă.

Citește și: Alexandru Rafila trage semnalul de alarmă: s-ar putea ajunge la 25.000 de cazuri de infectări cu COVID-19

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, sistemul american suferă de "natura arhaică a legislaţiei în chestiune şi de absenţa reglementării asupra unui număr de aspecte fundamentale", scrie agerpres.ro.

Cu toate acestea, ea şi-a exprimat speranţa că "mecanismele juridice existente vor permite stabilirea viitorului şef al statului în deplină conformitate cu Constituţia americană" şi că astfel vor putea fi "evitate revolte în masă" în SUA.

Citește și: România, în pragul dezastrului sanitar! Virgil Musta: ‘În foarte scurt timp sistemul va fi copleșit și trebuie să găsim soluții’

Zaharova a estimat de asemenea că "cetăţenii americani merită ca voturile lor să fie numărate corect".

"În ceea ce priveşte relaţiile ruso-americane, Moscova este deschisă pentru o cooperare constructivă cu preşedintele american, indiferent cine va deveni preşedinte după rezultatele alegerilor", a adăugat ea.

Citește și: Situație fără precedent anunțată de Alexandru Rafila! ‘Există pericolul ca tratamentul să nu mai fie posibil’

Relaţiile dintre Moscova şi Washington traversează cea mai gravă criză de după Războiul Rece, fiind marcate de sancţiuni economice, dezacorduri persistente asupra unor dosare internaţionale precum Ucraina sau Siria şi acuzaţii de ingerinţă electorală şi de spionaj.