Inaugurare cu mare fast a palatului regal restaurat din Madagascar

Autor: George Traicu
Publicat: 06-11-2020 23:23

Preşedintele Madagascar, Andry Rajoelina, a inaugurat vineri cu mare fast fostul palat regal, situat pe înălţimile Antananarivo, care a ars în 1995, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Tot ceea ce se află în această incintă unde ne aflăm astăzi va fi mândria întregului Madagascar", a declarat în timpul ceremoniei Andry Rajoelina, îmbrăcat în roşu, culoarea vechii regalităţi.

Pe parcursul lucrărilor de renovare, ridicarea în această bijuterie arhitecturală a unei arene din beton inspirată de Roma Antică, botezată de detractorii săi "Colosseumul", comandată de preşedinţie şi construită în grabă de la începutul lunii martie, a suscitat controverse printre locuitorii insulei din Oceanul Indian.

Citește și: Traian Băsescu: ‘Oamenii nu înțeleg, specialiștii nu le explică, nici guvernul. Nu e suficient să ai masca pe gură, poate doar să te protejezi pe tine’

UNESCO s-a arătat, de asemenea, preocupată în februarie de această construcţie, existând temeri cu privire la clasarea Oraşului de Sus din Antananarivo în Patrimoniu Mondial.

Preşedintele a evitat să menţioneze acest "Colosseum" în curs de finalizare în interiorul zidurilor palatului, închis vineri pentru oaspeţi.

Cu o zi înainte, guvernul a propus restituirea de către Franţa a coroanei ultimei regine din Madagascar, Ranavalona a III-a (1861-1917). Aflată din 1910 în muzeul din Domul Invalizilor din Paris, accesoriul din zinc aurit, împodobit cu catifea în nuanţă ocru şi grena, este în prezent expusă în palatul regal restaurat.