Hezbollah condamnă sancţiunile impuse de SUA liderului politic Gebran Bassil: 'o ingerință grosolană'

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 07-11-2020 10:57

Mişcarea şiită Hezbollah a condamnat sancţiunile SUA impuse vineri şefului celui mai mare bloc politic creştin din Liban, Gebran Bassil, ginerele preşedintelui ţării, calificând acest demers drept o încercare a Washingtonului de a-şi impune viziunea asupra Libanului, transmite Reuters.

SUA au impus sancţiuni liderului Mişcării Patriotice Libere (FPM) Gebran Bassil pentru acuzaţii de corupţie şi legături cu gruparea şiită Hezbollah, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Raed Arafat: ‘Petrecerile, aniversările și sărbătorile sunt interzise. Poliția are baza legală ca să dea amenzile pe tulburarea liniștii publice’

Hezbollah a condamnat decizia americană, pe care o consideră ca fiind pur politică şi "o ingerinţă flagrantă şi grosolană"."Această decizie vizează în mod special forţarea unei tabere politice libaneze importante de a se supune condiţiilor şi dictatului american asupra Libanului", se afirmă în comunicatul Hezbollah.

Gebran Bassil a ocupat mai multe portofolii de ministru: al telecomunicaţiilor, al energiei şi apei, precum şi al afacerilor externe.

Unul din ţintele protestelor care au izbucnit anul trecut în Liban împotriva unei clase politice acuzate că a jefuit statul, Bassil a declarat într-o postare pe Twitter că sancţiunile nu îl sperie şi că nu este "ispitit" de promisiuni.

Aceste sancţiuni ar putea complica eforturile prim-ministrului desemnat Saad al-Hariri de a naviga pe scena politică libaneză complexă şi de a forma un guvern capabil să gestioneze o situaţie financiară dezastruoasă, cea mai gravă criză prin care trece Libanul după războiul civil (1975-1990).

Citește și: Atac de ultimă oră al lui Gheorghe Piperea: Justiția nu poate dispune suspendarea gravelor restricții de drepturi impuse de Aradat, pe motiv de epidemie .

În ultimele luni, SUA au aplicat, de asemenea, sancţiuni mai multor oficiali care au conexiuni cu Hezbollah. Această mişcare armată şiită susţinută de Iran, care a devenit cea mai importantă forţă politică din Liban, este considerată de Washington drept o grupare teroristă.

Gebran Bassil a fost sancţionat în baza Legii globale Magnitsky privind tragerea la răspundere în privinţa drepturilor omului, legislaţie care vizează abuzurile în domeniu şi faptele de corupţie din întreaga lume.

Sancţiunile aplicate liderului libanez prevăd îngheţarea activelor sale de pe teritoriul american şi interdicţia de a călători în SUA. Ele le interzic, totodată, cetăţenilor americani să facă afaceri cu acesta.