Traton, divizia de camioane comerciale, va plăti 3,7 miliarde de dolari pentru a achiziţiona restul acţiunilor de la Navistar International

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 08-11-2020 13:52

Traton, divizia de camioane comerciale a grupului german Volkswagen AG, va plăti 3,7 miliarde de dolari în numerar pentru a achiziţiona restul acţiunilor pe care nu le are la compania americană Navistar International, o tranzacţie care va duce la crearea unui producător auto global, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În 2016, Volkswagen a achiziţionat o participaţie de 16,60% la producătorul american de camioane, iar în prezent deţinea aproape 16,80%. Obiectivul celor două companii era să colaboreze în domeniul achiziţiilor şi al dezvoltării tehnologiei, pentru a-şi reduce anual costurile cu 200 de milioane de dolari.

Luna trecută, Traton a majorat oferta de la 43 de dolari pe acţiune la 44,5 de dolari per titlu, pentru a-şi extinde prezenţa pe piaţa camioanelor din America de Nord. Tranzacţia evaluează Navistar la aproximativ 4,4 miliarde de dolari.

Citește și: Jurnalistul Radu Tudor trage semnalul de alarmă! Iată ce animale sunt purtătoare ale unei versiuni mutante de SARS-CoV-2 ce poate fi transmisă oamenilor

Acţionarii majoritari ai Navistar, inclusiv miliardarul Carl Icahn şi fondul speculativ MHR Fund Management, au votat în favoarea tranzacţiei, a precizat producătorul american de camioane.

Pentru a finanţa tranzacţia, grupul Volkswagen va acorda Traton un împrumut de 3,3 miliarde de euro, care va fi achitat în următoarele 12-18 luni.

Producătorii de camioane din întreaga lume se confruntă cu dificultăţi din cauza costurilor ridicate pentru dezvoltarea noilor modele şi a scăderii activităţii în industrie. Ei sunt forţaţi să facă noi alianţe pentru a împărţi costurile. În 2017, Navistar şi VW au anunţat că vor colabora în vederea dezvoltării camioanelor electrice.

Traton include brandurile europene de camioane comerciale MAN, Scania şi Volkswagen.